www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Winters goud

21 januari 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Koperwieken, kramsvogels en natuurlijk ganzen, dat zijn de meest zichtbare trekvogels die je op Terschelling in de winter kan tegen komen. Dat zijn er zeker meer, want wat te denken van al die Russische roodborsten die ons land bezoeken terwijl onze roodborsten op zonvakantie zijn? Of de Scandinavische merels die waarover we eerder al een blogje schreven? Maar er zijn er meer….

Wanneer je nu in de eilander bossen loopt hoor je bijna overal het zachte gepiep van goudhaantjes. Het kost even wat moeite om ze ook daadwerkelijk te zien, want ze zitten vooral hoog in de toppen van de dennen. Als je even de tijd neemt zie je vanzelf groepjes van deze kleine vogeltjes van tak naar tak hipsen. Soms komen ze trouwens ook heel dichtbij, want ze zijn absoluut niet schuw. Ze broeden ook op de Waddeneilanden, maar hun aantallen nemen in de winter toe doordat noordelijke soortgenoten hierheen komen. Goudhaantjes zijn de kleinste vogeltjes van Europa en wegen slechts 7 gram. In koude nachten kan dat gewicht wel met 20% afnemen!

goudhaan E Kerssens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: E. Kerssens

 

reageren

geef een reactie

 • Vogeltrek in volle gang | Staatsbosbeheer Terschelling
  3 oktober 2013 om 09:17

  […] een stuk of 50 goudplevieren. Daarnaast kwam hij bij de strandovergang van Formerum een grote groep goudhaantjes tegen die rechtstreeks van zee kwamen. Moe van de lange reis uit Scandinavië landde er één […]

 • Jaap Zijp
  22 januari 2013 om 09:29
 • Goldcrests in the cemetery | Dear Kitty. Some blog
  21 januari 2013 om 15:51
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog