www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Verantwoord hout stoken

25 februari 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Vlieland 088Voor veel eilanders staan deze maanden in het teken van brandhout zagen. Een ritje langs de Noordermiede in Midsland gaf hier een mooi beeld van, bijna in elke tuin ligt een bult brandhout, of het nou dennen- of loofhout is. We hebben dit jaar aan het grootste deel van de vraag kunnen voldoen, alleen al ruim 200 mensen hebben een partij loofhout kunnen kopen en daarbovenop komen dan nog de dennenzagers.

De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor het verantwoord stoken van hout. Twee weken terug was er bijvoorbeeld een stelling op fodzoeker.nl (stelling van 20-01-2012) over het wel of niet verplicht stellen van een roetfilter in de kachel waar de helft van de mensen van vond dat dat een goed idee was. Ook zonder roetfilter kan je al veel doen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het hout goed droog is; nat hout geeft minder warmte en zorgt voor een slechte verbranding met daarbij horende schadelijke stoffen. Het smoren van je kachel is ook niet goed, het beste kan je hem op volle kracht laten branden, daarmee zorg je voor een volledige verbranding van het hout (zichtbaar: er blijft minder as over). Meer tips kan je vinden op onze landelijke website.

reageren

geef een reactie

 • Joeri Staatsbosbeheer
  4 maart 2013 om 16:11

  Beste Frits,

  Over de duurzaamheid van het gebruik van de kettingzagen valt natuurlijk te discussieren. Het is voor ons alleen niet te doen om zo’n grote machine voor dit werk in te zetten, die zijn daar simpelweg veel te duur voor. De kuubsprijs voor kachelhout zou gigantisch stijgen. Daarnaast gaat er daarmee voor ons meer tijd in de brandhoutlevering zitten terwijl het niet onze hoofdtaak is.

  De geluidsoverlast van kettingzagen is iets waar we denk ik mee moeten leven, het is van deze tijd, net als het grasmaaien in de tuin met een motormaaier. Gelukkig vindt het zagen slechts plaats in een beperkte periode in het jaar. Zagers mogen van ons ook niet op zondag zagen.

  Groeten,

  Joeri

 • Frits Thies
  3 maart 2013 om 15:34

  Is dit wel zo schoon en vriendelijk?
  uren achter elklaar staan overal bezinemotorzagen te draaien? dubbele overlast als je ook nog eens de geluidsoverlanst in ogenschouw neemt..
  Iedere “zager” zegt.. het is zo klaar, maar per m3 is er al gauw 1 uur overlast. En om hoeveel kuub gaat het……..veel
  Moet wel zeggen dat de grote bosmachine’s stukken minder overlast geven, dus als het hout in komende tijden toch nog wordt aangeboden is het misschien te overwegen om het in kleinere lengte’s aan te bieden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog