www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Lege Doodemanskisten

15 augustus 2013 Boswachter Remi in Terschelling

Het duinmeer Doodemanskisten bij West- Terschelling is de afgelopen week leeggepompt. Met hulp van een eilander visser en zijn visfuiken, en met de hulp van vrijwilligers van de IJsclub Noordpool, hebben we samen met het Wetterskip Fryslan de laatste vissen gevangen en uitgezet in de polder van Terschelling.

Het meertje is leeggepompt en leeggevist zodat met de laatste fase van het ‘herstelproject Doodemanskisten’ kan worden gestart. Het project heeft als doel om de waterstand beter regelbaar te maken en de waterkwaliteit te verbeteren. Dit zorgt voor de mogelijke komst van bijzondere planten, zoals pilvaren en oeverkruid,  het herstel van een duinmeer in een opener duinlandschap en een grotere kans op ijs in de winter. Voor de IJsclub is de aanleg van een nieuwe lichtinstallatie in het project meegenomen. Afgelopen winter hebben we al bomen gekapt. De komende tijd gaat aannemer Duinhof onder andere de oevers glooiend maken en paden verleggen, een water zuiverend rietveld aanleggen en de bodem van het meer opschonen.

In mei hebben we al onder andere vijftig palingen en twintig snoeken gevangen. Nu kwamen er nog eens 250 palingen en 30 snoeken in de netten. Omdat er deze keer ook is gevist met garnalennetjes, konden de kleinere vissen worden gevangen; dit resulteerde in de vangst van honderden stekelbaarsjes.

De komende tijd benut aannemersbedrijf Duinhof om Doodemanskisten zo droog mogelijk te houden/krijgen. Vanaf 19 augustus begint het bedrijf aan de grond- en baggerwerkzaamheden.

Vanochtend vroeg mocht ik over het reconstructieproject vertellen bij Omrop Fryslan, beluisteren? klik hier (op ca 47 minuten begint het..).

De provincie Fryslan, de gemeente Terschelling, Staatsbosbeheer, Wetterskip Fryslân en IJsclub Noordpool leveren een bijdrage aan het herinrichtingsproject.

Met dank aan Dennis Wulp voor de foto’s!

reageren

geef een reactie

 • Doodemanskisten vastgelegd | Staatsbosbeheer Terschelling
  11 oktober 2013 om 17:18

  […] het duinmeertje Doodemanskisten, tegen het dorp West-Terschelling. Zie de eerder geposte blogs: 1, 2, 3, 4, 5, en 6. Genoeg geschreven […]

 • Marianne de Vries
  3 oktober 2013 om 22:15

  Als gast, die ieder jaar op het eiland komt en heel graag wandelt, was het een ‘doodemansklap’ toen ik zag wat er met dit prachtige stukje natuur is gebeurd! Ik snap er helemaal niets van!
  Maar kennelijk is iedereen hier op Terschelling het eens met de grootscheepse renovatie, dus ik wacht af hoe het er volgend jaar uit zal zien! Veel succes!

  • Boswachter Joeri
   10 oktober 2013 om 11:38

   Beste Marianne,
   Ik kan mij goed voorstellen dat de eerste indruk nogal overweldigend is. Wanneer er in de natuur een grote ingreep wordt gedaan heeft het tijd nodig om het uiteindelijke resultaat te kunnen zien. Door de ingreep wordt de waterkwaliteit van Doodemanskisten verbeterd en zal de soortenrijkdom omhoog gaan. Het komt de natuur van de plas zeker ten goede. Nog even afwachten, volgend voorjaar zal het snel groen worden.

   Met vriendelijke groet,

   Joeri Lamers

 • Doodemanskisten leeggepompt | Skylgenet.nl – Terschelling online
  10 september 2013 om 15:02

  […] duinmeer Doodemanskisten bij West- Terschelling is de afgelopen week leeggepompt. Het Wetterskip Fryslân en Staatsbosbeheer hebben met hulp van een eilander visser en zijn […]

 • Heleen van Weerden
  16 augustus 2013 om 08:52

  Wat goed dat er zoveel aandacht en zorg besteed wordt aan een uniek plekje op Terschelling!!

 • Fish moved in island lake reconstruction | Dear Kitty. Some blog
  15 augustus 2013 om 13:17

  […] blog of Staatsbosbeheer on Terschelling island in the Netherlands reports that, temporarily, the water has been pumped out of Doodemanskisten […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog