www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Vermijd de bossen de komende dagen

29 oktober 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De storm van gisteren heeft ook in de bossen van Terschelling voor een groot aantal omgevallen bomen gezorgd. De komende dagen blijft het gevaarlijk in het bos. Afgebroken takken die nog in bomen hangen en bomen die scheef hangen kunnen nog steeds naar beneden vallen. We raden daarom mensen af de bossen op het eiland de komende dagen in te gaan. Op dit moment worden de gevaarlijke situaties en bomen die paden versperren geïnventariseerd en opgeruimd. we verwachten daar de komende dagen nog volop werk aan te hebben.

Niet alle omgevallen bomen zullen we trouwens opruimen. Wanneer deze geen gevaar vormen voor wandelaars zal een deel blijven liggen. Het omwaaien van bomen in het bos hoort bij de natuur en draagt bij aan een gevarieerd bos. Op de plek waar eerst de boom stond komt nu mer licht waardoor jonge bomen een kans krijgen. De omgevallen bomen zelf zijn op den duur interessant voor vogels en insecten, maar ook voor wandelaars! We zagen bijvoorbeeld alleen het deel van de stam weg dat over het pad ligt waardoor je door de boom heen loopt. Op die manier kan je verrassende en spannende plekken in het bos krijgen.

Een geval apart op Terschelling is Doodemanskisten. Doordat hier begin dit jaar een flink aantal bomen zijn gekapt zijn andere bomen die altijd in de luwte stonden aan de rand van het bos komen te staan. Zij vormden een gemakkelijke prooi voor de windstoten met windkracht 12. We schatten dat hier zo’n 100 bomen zijn omgewaaid. Het grootste deel wordt hier opgeruimd. Omdat het vooral kaarsrechte en dikke stammen zijn gaan we proberen om het hout op het eiland te verkopen voor planken en palen. De rest wordt versnipperd of als kachelhout gebruikt.

reageren

geef een reactie

 • Janneke de Vries
  31 oktober 2013 om 15:07

  De mens grijpt in, de natuur geeft het laatste zetje …

 • Rian
  29 oktober 2013 om 23:54

  Heel veel succes met het opruimen van de bomen! Jammer van alle bomen bij de Dodemanskist.

 • Staatsbosbeheer: blijf weg uit bossen - Nieuws | Skylgenet.nl | Terschelling Online
  29 oktober 2013 om 13:36

  […] “Niet alle omgevallen bomen zullen we trouwens opruimen. Wanneer deze geen gevaar vormen voor wandelaars zal een deel blijven liggen. Het omwaaien van bomen in het bos hoort bij de natuur en draagt bij aan een gevarieerd bos. Op de plek waar eerst de boom stond komt nu mer licht waardoor jonge bomen een kans krijgen. De omgevallen bomen zelf zijn op den duur interessant voor vogels en insecten, maar ook voor wandelaars! We zagen bijvoorbeeld alleen het deel van de stam weg dat over het pad ligt waardoor je door de boom heen loopt. Op die manier kan je verrassende en spannende plekken in het bos krijgen”, schrijft Staatsbosbeheer op hun blog. […]

 • Maaike
  29 oktober 2013 om 11:46

  Succes met het opruimen! Terschelling zit er weer warmpjes bij deze winter 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog