www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Volop werk in het bos

24 februari 2015 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Wandelaars in het bos op Terschelling hebben grote kans om het geluid van een vallende boom te horen. In de winterperiode mogen eilanders namelijk voor ene klein bedrag zelf hun brandhout zagen. Daarvoor melden ze zich bij ons aan waarna wij een aantal bomen aanwijzen die weg mogen. Behalve brandhout, zagen wij zelf ook dennen om planken en balken van te maken. Die kunnen we vervolgens gebruiken in de eendenkooien, voor het maken van picknicktafels of voor de herinrichting van de tuintjes in de duinen. Hier zijn collega’s Hessel (met de zaag) en Rein Jan (op de trekker om bomen te slepen en weg te lieren) nu mee bezig.

Het aanwijzen van de om te zagen bomen gebeurt niet willekeurig. We zien het zagen van brandhout e.d. als een manier om het bos te beheren. Grote bomen, hele dikke bomen, eiken of bomen met een bijzondere vorm geven we meer ruimte door opdringerige buren om te zagen. Het grootste deel van een bosperceel is namelijk tegelijk aangeplant waardoor alle bomen dezelfde leeftijd hebben en elkaar zo beconcurreren. Hoe groter de boom, hoe meer ruimte deze nodig heeft. Vragen en/of opmerkingen over het boswerk zijn van harte welkom.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog