www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Wie Overleeft Nederland?

14 mei 2015 Staatsbosbeheer in Terschelling

In het tv-programma Wie overleeft Nederland duiken vier bekende Nederlanders in teams van 2 de Nederlandse wildernis in waar ze drie dagen moeten zien te overleven. Die natuurgebieden liggen soms praktisch om de hoek van de drukke bewoonde wereld en zijn allemaal in duurzaam beheer bij Staatsbosbeheer. In de eerste aflevering op woensdag 20 mei gaan Henny Huisman, Melisa  Schaufeli (van der Meijde), Ron Blaauw en Joris Linssen overleven op een van de Nederlandse Waddeneilanden: De Boschplaat, vijftig vierkante kilometer natuurreservaat op Terschelling. Boswachter Joris Blankena was hun gastheer.

Opnamen 'Wie Overleeft Nederland?' op Terschelling

“De nacht valt. De Utrechtse presentator Joris Linssen heeft een lange, zware dag achter de rug. We staan samen boven op een duintop en turen over het eiland. Het gesprek gaat over wildernis, het stadse leven en het eilandgevoel. En dan ineens valt het hem op: “Geweldig, hoe donker het hier is!” Boswachter Joris Blankena snapt dat Terschelling indruk maakt. “Het eiland gaat direct in je bloed zitten. De geuren, de wind, de weidsheid en de eenzaamheid. Op de kaart is Terschelling maar een smalle streep land tussen de Noordzee en de Waddenzee. Maar echt overal hoor en ruik je de zee. Er is geen twijfel over mogelijk: je bent op een eiland! Dat besef je hier bij iedere stap die je zet. Het maakt dat ik me nietig voel en het boezemt ook ontzag in.”

“Als boswachter is Terschelling een droom, een jongensdroom. Het eiland bestaat voor 80 procent uit natuur. Geen van de Waddeneilanden is zo gevarieerd als Terschelling. De Boschplaat is misschien wel mijn meest favoriete plek op het eiland. Het ligt aan de oostkant van Terschelling. Het heeft een breed strand, werkelijk vól grote groepen vogels. In de zomer ziet het hier paars van het lamsoor.”

“Ik voel me er altijd klein. Het lijkt alsof de mens hier een stapje terug doet. Het lijkt alsof we stiller worden. Het is groot en uitgestrekt. Je ziet er geen huizen, daarom vind ik het er ook eenzaam. Prettige eenzaamheid. Het getij, de wind, de zee, de vogels en de rust. Even niets, alleen de natuur en ik.”

“Tijdens de opnamen van Wie Overleeft Nederland was ik benieuwd welk effect de Boschplaat had op de deelnemers. Ik ben een tijdje opgetrokken met Ron Blaauw en Henny Huisman. Henny was erg onder de indruk van Terschelling. Hij kent Texel goed maar dit eiland niet. Hij vond Terschelling groot, mooi en leeg. We werden bij de opnamen door de elementen geregeerd. Het weer was stormachtig en erg onbetrouwbaar. Dan zijn er op de Boschplaat geen plekken om te schuilen. Je voelt je als mens kwetsbaar en klein.”

“Een eilander gaat nooit verder dan zijn knieën in de zee. En tijdens de opnamen aan de wadkant van het eiland bleek waarom een eilander altijd grond onder de voeten wil voelen. Het was het de bedoeling dat de twee groepjes hun eigen voedsel gingen zoeken, dus men ging op weg. Ineens hoorde ik een schreeuw en zag de cameraman op zijn gat in de prut van het wad zitten, wat angstig zijn dure camera boven zijn hoofd houdend. Dus ik er naartoe, ik heb de camera van hem overgenomen en in veiligheid gebracht. Vervolgens heb ik met veel moeite de cameraman losgetrokken uit het wad zodat ook hij naar de kant kon. Maar onlosmakelijk zit aan de cameraman ook een geluidsman en ook hij moest gered worden! Deze beelden halen de uitzending niet. Jammer, het vieze pak van de cameraman blijft ongetwijfeld goed voor een stoer verhaal in de kroeg.”

Tip van boswachter Joris: “Ook met topkok Ron Blaauw heb ik over Terschelling gelopen. IMG_3750Natuurlijk was hij onder de indruk van de wildernis, zoals je die hier kunt beleven. Maar hij kijkt ook beroepsmatig naar het eiland. De morielje die je hier vindt, zijn volgens Ron de lekkerster paddo’s die er zijn. Speciaal voor mensen die van eten uit de natuur houden, organiseren we ook een excursie ‘Wildplukken‘. Samen met de boswachter ga je op zoek naar eetbare planten en met eilandkok Flang maak je er een waanzinnig lekker gerecht van!”

Wildplukken
Start: Natuurschuur Lies, Lies.
Datum en tijd: Zondag 3 mei, iedere zondag van 5 juli t/m 30 augustus, 10.30.
Duur: 2 uur.
Prijs: €16,50, kinderen van 5 t/m 11 jaar €12,50
Min. deelname 6 personen.

De boswachter en eilandkok Flang laten u zien en proeven welke eetbare planten er zijn in de natuur van Terschelling. Met een boodschappenlijstje in de hand verzamelt u samen met de boswachter uw eigen ingrediënten, waarna u deze samen met Flang verwerkt tot een lekkernij.

Reserveer via de website van VVV West Terschelling.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog