www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

VVV Natuurexcursies op Terschelling tijdens Oerol (Vissen, Vleermuizen en Vlinders)

4 juni 2015 Boswachter Remi in Terschelling

De Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging en Stichting Anemoon en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie zullen in dezelfde periode als het Oerol festival op Terschelling natuurexcursies verzorgen samen met ons. De excursies bieden de vele festivalbezoekers een unieke kans om de bijzondere natuur van Terschelling te ervaren. De excursies vinden plaats van zaterdag 13 juni tot en met zaterdag 20 juni; er worden dagelijks drie soorten excursies aangeboden.

Vissen Stichting Anemoon zal bij het Formerumer strand in kaart brengen welke vissen, schelpen en krabben zich allemaal ophouden in de branding. Met behulp van een kor, een groot sleepnet dat met de hand door de branding getrokken wordt, wordt de vangst aan land getrokken alwaar verschillende planten en dieren op naam gebracht en bekeken kunnen worden. Startpunt strandpaal 14, aanvang 11.00 uur.

 

geviste vissers

Vleermuizen De Zoogdiervereniging gaat op zoek naar vleermuizen in het Hoornse bos en in de verlaten bunkers in de duinen. Met behulp van een bat-detector, die de sonar van vleermuizen verandert in voor mensen hoorbare geluiden, kan in kaart gebracht worden welke soorten waar vliegen. Startpunt: Natuurschuur Staatsbosbeheer in Lies, aanvang 22.00.

Gewone%20dwergvleermuis%20002_Wesley%20Overman_Broekhuizerlaan,%20Leersum_2008-09-07_0 Vlinders De Vlinderstichting gaat nachtvlinders inventariseren in de duinen bij Lies. Met behulp van een felle lamp en een wit laken worden allerlei nachtvlinders en andere insecten gelokt die vervolgens door de aanwezige experts op naam gebracht worden. Startpunt: Natuurschuur Staatsbosbeheer in Lies, aanvang 22.00 uur.

dvs_tekstfoto288

De excursies zijn een initiatief van SoortenNL, een netwerk van soortenorganisaties en worden uitgevoerd in samenwerking met Staatsbosbeheer- partner in natuur van Oerol.

reageren

geef een reactie

 • Bonnema, Carina
  5 juni 2015 om 16:33

  Beste Remi,

  Mocht je nog wat aandacht voor deze excursies willen, het lijkt me nl. leuk om een kort berichtje + foto op DoeksenTV hierover te plaatsen. Heb je interesse, wil jij mij dit dan aanleveren?

  Hoor graag van je. Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,

  Carina van der Schaaf
  Marketing en communicatie

  [cid:image001.png@01D09FAD.5F5B4540]
  Waddenpromenade 5
  8861 NT Harlingen
  Tel. 088-9000888
  Fax 0517-413 303
  http://www.rederij-doeksen.nl
  http://www.twitter.com/rederijdoeksen

  De informatie in dit e-mail bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan. Door de elektronische verzending van het bericht kunnen er geen rechten ontleend worden aan de informatie.

  Houd rekening met het milieu! Print deze e-mail niet onnodig.

 • Peter Vos
  4 juni 2015 om 11:21

  Is er iets bekend over vleermuizen in WOII-bunkers? Wel interessant dat de Zoogdiervereniging daar eens naar gaat kijken!

  • Remi Hougee
   4 juni 2015 om 14:07

   Hallo Peter,

   zeker interessant, dit zal ik inderdaad nog eens meegeven!

   We hebben zelf al eens gekeken, met name in de Tigerbunker waar nu een museale functie aan is gegeven. Hier zaten geen vleermuizen in. Waarschijnlijk is het milieu (lees luchtkwaliteit) niet optimaal, of niet constant genoeg, in ieder geval voor de functie ‘overwinteringsbunker’.

   Vriendelijke groeten,

   Remi Hougee

 • Bats at Terschelling island ice rink | Dear Kitty. Some blog
  4 juni 2015 om 11:17

  […] good place for bats on Terschelling is the Hêdreederplak near Hoorn village. Most of the year, this is a pond. In cold winters, it […]

  • Remi Hougee
   4 juni 2015 om 14:11

   Bats are seen there frequently indeed. It’s because of the fact that al lot of insects are to be found there. That’s due to the Hedreedersplak, the water attracks the insects! The excursion will be in ‘het Hoornse bos’ (the forrest close to Hoorn village) and will definitely pass the Hedreedersplak!

   Thank you for your reaction!

   Kind regards,

   Remi Hougee

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog