www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Arenden op Terschelling

9 mei 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Sinds dat de Waddenzee een Werelderfgoed is zie je steeds meer buitenlandse toeristen op Terschelling. Niet alleen Duitsers en Belgen, maar ook mensen van veel verder weg. Uiteraard kom je deze mensen het meest tegen in de drukke vakantieperiodes, maar sommige vreemdelingen heb je juist in het voor- en najaar. Dat is het geval bij vogels. Door de warme luchtstroming is er de afgelopen dagen een massale trek van roofvogels langs de Waddeneilanden. Dan hebben we het niet over een buizerd of havik, maar over een hele rits van bijzondere soorten.

De vogelwachters op de Boschplaat zagen op één dag 12 soorten roofvogels, waaronder een paar behoorlijk imposante: 6 visarenden, 1 zeearend, zwarte wouwen, roodpootvalk, grauwe kiekendief, blauwe kiekendief, bruine kiekendief, steppenkiekendief, torenvalk en natuurlijk de buizerd. Die eerste twee kan je haast niet over het hoofd zien en ook voor de leek vallen deze twee arenden op. De zeearend bivakkeerde rondom de Tweede duintjes en veranderde in de lucht de kiekendieven in mussen. Niet voor niets noemen ze deze arend ‘de vliegende deur’. Ook de visarenden zijn een flink stuk groter dan een normale buizerd en hebben daarnaast een mooie tekening. Deze zijn onderweg naar hun broedgebieden in Noord Duitsland of Scandinavië. Vogelwachter Marc van der Aa maakte bijgaande foto’s.

Zelf zag ik boven de Koegelwieck afgelopen zondag twee zwarte wouwen. Je kan ze vrij makkelijk onderscheiden van een buizerd doordat ze een gevorkte staart hebben. Zolang de zuidelijke stroming aanhoudt blijven waarschijnlijk de roofvogels ook wel langstrekken. Ogen open dus.

reageren

geef een reactie

 • Marleen
  20 december 2019 om 19:11

  Hoi Joeri,

  Vandaag heerlijk op de Boschplaat gewandeld en weer prachtige vogels gespot waaronder een zeearend! Daarnaast een fossiele beenviswervel gevonden bij Paal 21. Mijn dag kon niet meer stuk. Ik wil graag meer leren over vogelsspotten en de Boschplaat. Kan ik een keer met jullie mee? Ik woon op Terschelling. Bedankt!

 • Muriel
  30 september 2019 om 17:53

  Wij zagen een visarend, zittend in een boom, op de volgende GPS-locatie:
  53°24’44.7″N 5°20’47.8″E (een bos/duinpad vlak voor de strandtent Kaap Hoorn op Terschelling).
  Hij was duidelijk te herkennen aan zijn tekening met witte borst en zwarte streep op zijn kop. Foto’s, die gemaakt zijn met mijn telefoon, zijn helaas niet duidelijk.

 • Paulien
  8 juni 2016 om 08:30

  Ik zag boven de Boschplaat een zwarte roofvogel, door mijn kijker zag ik weinig kleurverschil wanneer de zon op z’n lijf viel. Hij cirkelde heel hoog boven mij maar heb verder weinig verstand van roofvogels dus heb verder niet gelet op andere kenmerken .Wat kan het geweest zijn?

  • Boswachter Joeri Lamers
   8 juni 2016 om 08:45

   Hallo Paulien,

   Op de Boschplaat broeden op dit moment bruine kiekendieven, maar ook buizerd. beide kunnen erg donker zijn. Een kiek heeft een vrij slank silhouet en heeft de vleugels in een V tijdens het zweven. De buizerd is wat lomper.

   Groet,

   Joeri

 • Raptor migration on Terschelling island | Dear Kitty. Some blog
  9 mei 2016 om 16:15

  […] Joeri Lamers on Terschelling island in the Netherlands blogs today about raptor migration. He writes that recently wardens at Boschplaat nature reserve in the east of […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog