www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Dwergsterns op de Noordsvaarder

30 juni 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Broedende dwergsterns op de Noordsvaarder! We zijn er erg blij mee, vandaar dat dit ook in het nieuws was vorige week. We zijn nu een aantal dagen verder en in die tijd kan er op een strand veel veranderen. Zo zat de kolonie met acht broedparen drie weken terug ineens midden op het strand bij paal 1 te broeden. Zo plotseling als ze er zaten zijn ze nu helaas ook weer verdwenen….. De reden? We weten het niet. Het heeft vorige week maandag flink geregend, maar ook de dag daarvoor was het al stil.

Verstoring is een mogelijkheid, maar we hebben juist het idee dat de geplaatste informatieborden (resultaat van de enquête van Echt Terschelling) goed werken. Mensen zien de borden en kiezen een route langs het broedgebied in plaats van er dwars door. Natuur blijft natuur en er zijn altijd onvoorziene omstandigheden. Zijn het de meeuwen geweest die de nesten hebben leeggeroofd? Of was het weer zo ongunstig dat de sterns gestopt zijn met broeden? Het kan.

Op de Noordsvaarder broeden nu waarschijnlijk nog vier paartjes, in het gebied dat we in eerste instantie ook hadden gemarkeerd als broedgebied. Elders op het eiland, aan het einde van de Boschplaat, zijn de dwergsterns ook succesvol. Hier hebben in ieder geval 22 paartjes gebroed die ook al jongen hebben. Wat de wind en regen van afgelopen nacht hebben gedaan met deze jongen is nog niet duidelijk, maar we hopen uiteraard dat ze al voldoende groot zijn. Dwergsterns zijn hele kwetsbare en zeldzame strandvogels, die bescherming nodig hebben en waarvan ieder broedpaar telt.

reageren

geef een reactie

  • 17-year-old little tern seen in Gambia | Dear Kitty. Some blog
    30 juni 2016 om 13:16

    […] Little terns of Terschelling, the Netherlands: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog