www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Herfstige ‘Houtdag’ op Terschelling: zondag 13 november

11 oktober 2016 Boswachter Remi in Terschelling

Leuke en leerzame dag over de bossen van Terschelling, hout en over verantwoord stoken.

Samen met de gemeente Terschelling en Landschapsbeheer Fryslân organiseren we op zondag 13 november een herfstige Hout dag voor iedereen. Een gezellige en leerzame dag op Terschelling die in het teken staat van hout; met excursies, demonstraties, lezingen en een hapje en drankje. ‘Ieders plak’ en het terrein er omheen vormen het bruisende centrum van dit houtspektakel. We organiseren deze dag om kennis te delen over bossen en (elzen)singels, om mensen bewust te maken van het concept ‘gunstig stoken’ en om met mensen over deze onderwerpen in gesprek te raken.

Duurzaam hout
Collega Hessel Hek (ja, die van het kampeerterrein! En van de jeugdactiviteiten en van het daadwerkelijke beheerswerk): “al het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gekeurd, en dus duurzaam. Ook het haardhout dat eilanders zelf zagen. Da’s dus écht duurzaam stoken!”. Op de Houtdag hebben we het over de bossen, het bosbeheer en de natuur in het bos. Veilig zagen, kloven en stapelen van hout komt ook aan bod. Gea van Essen van de gemeente Terschelling: “hout stoken is gezellig en bespaart gas, maar doe dit wel met droog hout en zorg goed voor de kachel. Dat voorkomt overlast!”. Het aspect hout stoken en het controleren van effecten op de omgeving wordt in lezingen door specialisten, zoals een milieukundige en een longarts, nader toegelicht. In een ‘minicursus elzensingelbeheer’ laat Landschapsbeheer Fryslan zien hoe je oude historische elzensingels kan beheren, hoe je nieuwe aan kan leggen en wat de functies van de elzensingels waren, en kunnen zijn.

Fotowedstrijd en kloofbijlhangen
In de aanloop naar ‘de Houtdag’ is er een fotowedstrijd: “wie fotografeert de mooiste houtstapel?”. Tot 23 oktober kan je je mooiste houtstapel-foto insturen naar: j.blankena@staatsbosbeheer.nl . Op 13 november is er een fototentoonstelling op het terrein van de Houtdag met deze foto’s.

Een greep uit de andere activiteiten: vuurtjes en broodjes bakken door de ‘jeugd outdoorclub Terschelling’ en marktkramen waar eilander ‘houtondernemers’ informatie geven, zoals Doodemanskisten, Ton Buskermolen, Roelof de Jong, Planting, Cor Bakker enz. Verder ook nog , erwtensoep van wereldkampioen Flang, de internationaal beroemde houtkunstenaar Marcel van Berkel, kettingzaagkunst, diverse excursies voor de kinderen en een spannende ‘kloofbijl hang-wedstrijd’.

Het precieze programma met alle onderdelen en aanvangstijden wordt in de week voorafgaand aan zondag 13 november gepubliceerd in de Terschellinger en op dit blog. De dag begint om 12.00 uur, aan de Sportlaan in West (bij Ieders plak).

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog