www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Nieuwe natuurbeheerders!

20 april 2018 Boswachter Hessel Hek in Terschelling

Op Terschelling zijn er de afgelopen weken 18 nieuwe natuurbeheerders bij gekomen. De Natuurschuur in Lies fungeerde deze tijd als een ware kraamkamer voor onze Nederlandse landgeiten. Om de twee jaar komt er een bok bij een koppel geselecteerde geiten en gaan de drachtige geiten naar verloop van tijd naar binnen om te bevallen.

Vakantie op Terschelling

Om de twee jaar wordt een geselecteerde groep geiten apart gezet en komt er een “lease” bok van het vaste land bij de koppel. Deze bok komt op een soort van werkvakantie naar het eiland. Eind oktober is het zover en loopt deze welriekende heer vier weken bij de geiten om zijn kunstje te doen. Geiten zijn namelijk om de 17 tot 21 dagen boks (rits) en zodoende is de kans groot dat iedere geit gedekt is.

Kraamkamer

Na 5 maanden min 5 dagen draagtijd is het ongeveer eind maart en zijn de geiten uitgerekend om te lammeren en gaan ze naar binnen. De Natuurschuur in Lies is dan omgetoverd in een ware kraamkamer. De Nederlandse Landgeit zou ook goed buiten kunnen bevallen, maar wij kiezen er bewust voor om dit binnen te laten gebeuren. Normaal gesproken verloopt het prima en is er geen hulp bij nodig, maar soms gaat er iets mis en binnen kunnen we indien nodig tijdig te hulp schieten. Ook zijn de jongen als ze buiten geboren worden geen mensen gewend en dan kunnen we ze later minder goed benaderen. Dit zou niet handig zijn, want we gebruiken de geiten namelijk in het beheer en we moeten ze regelmatig verplaatsen naar andere weides.

Beschuit met muisjes

Als alle geitjes geboren zijn is het tijd voor beschuit met muisjes. De jongste groepen van de plaatselijke basisscholen krijgen dan de mogelijkheid om te komen kijken bij de jonge geitjes zo ook de kinderen van de eilander kinderopvang. En dit jaar zijn ook de bewoners van zorgcentrum de Stillen op bezoek geweest. De geitjes, op dat moment al wat ouder, zijn dan lekker levendig en ondeugend. De moedergeiten zijn soms een waar klimrek voor de jonge telgen. Voor de bezoekers is dit prachtig om te zien en natuurlijk kunnen ze dan ook de jonge geitjes even aaien. Zoals gezegd is het dus een drukte van belang in de schuur en het wordt dan ook tijd om naar buiten te gaan.

Natuurbeheer

Nadat alle jonge geiten ter wereld zijn gebracht en het weer wat warmer wordt gaan ze naar buiten en begint het werk als natuurbeheerders. Voordat ze naar buiten gaan worden ze overigens nog wel ingeënt tegen Qkoorts. Om niet geplande voortplanting binnen de groep te voorkomen laten we de bokjes castreren, zodoende kunnen we alle geiten houden op het eiland. Het eerste halve jaar lopen ze nog gezamenlijk in de koppel bij hun moeders om zo nog te kunnen drinken, om vervolgens op te gaan in de grote kudde en hun hele leven op Terschelling te mogen grazen in de natuur.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog