www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Een dag in ’t veld

23 mei 2018 Boswachter Anno Smit in Terschelling

De wekker gaat om vijf uur in de ochtend, ik open mijn ogen en druk de wekker uit.
Buiten zingen de eerste vogels en het licht buiten word steeds feller.

Vandaag ga ik samen met Berber op pad onder leiding van Leo voor een BMP ronde. BMP betekent broedvogelmonitoring project,we gaan op basis van geluid en zicht in een zestal rondes verdeeld over tien weken bepalen waar de vogels broeden. Deze voeren we in en na alle rondes krijgen we een mooi beeld van de stand van zaken in een bepaald gebied op het eiland.

Leo is een oud gediende die Berber en mij de kneepjes van dit fijne vak bijbrengt. Om de week lopen we bij het Waterplak bij West aan Zee of de Vierde Duintjes op de Boschplaat. Bij het Waterplak aangekomen horen we een roodborst, merel en het gepiep van de graspieper. Wat later in de ochtend beginnen de rietgors, blauwborst en braamsluiper hun zang te laten horen. De kneutjes, winterkoning, koekoek (die is makkelijk) en de waterral zijn ook op stoom.

Na het Waterplak steken we de weg over en lopen we het duin door, links een fitis rechts een koolmees voor ons een nachtegaal en boven ons vliegt een regenwulp luid roepend over. Ondertussen zie je in je ooghoek een tapuit voorbij vliegen die op het topje van het duin zijn liedje laat horen.

We lopen terug richting het Waterplak en tellen daar de meeuwen. De zilvermeeuw en de kleine mantel proberen we in koppels te plaatsen zodat we een beeld krijgen hoeveel er broeden. Tijdens het tellen vliegt er een bruine kiekendief man over; toch maar even kijken waar hij heen gaat, met zijn poten naar beneden strijkt hij neer achter een bosje. Dit plekje moeten we maar in de gaten houden, hier kunnen ze wel eens zitten.

Na een laatste slag door het duin, waar de boompieper duidelijk maakt dat dit zijn plek is, spotten we nog een aantal tapuiten en als klap op de vuurpijl laat de rietzanger zich ook nog even horen.

Zoals je leest zijn het aardig wat geluiden die we aan het leren zijn en het mooie is dat we met een mentor als Leo nog lang niet klaar zijn. We hopen op een mooi broedseizoen!

Werken bij Staatsbosbeheer is zoveel meer dan alleen dennenappels zoeken 😉

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog