www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vuilruimen in De Slufter, vrijwilligers gezocht!

4 maart 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]Traditiegetrouw wordt in maart het zwerfafval geruimd in De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel. Deze grote klus wordt jaarlijks geklaard dankzij de hulp van vrijwilligers. Ook deze keer organiseert Staatsbosbeheer een grote schoonmaakactie op zaterdag 9 maart. Mensen die graag aan deze actie willen meewerken zijn welkom vanaf 09.30 in de Slufter, de trap over aan het eind van de Slufterweg.  Het vuil ruimen duurt tot 13.00 uur. Voor een warme versnapering wordt gezorgd.

 Vloedmerk

Elke winter loopt De Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel enkele malen vol met zeewater uit de Noordzee. Dat levert, zodra De Slufter weer leeg stroomt, een mooi vloedmerk op. In de Slufter bestaat dit grotendeels uit natuurlijk aanspoelsel. Een vloedmerk biedt een bijzondere levensgemeenschap van planten en dieren. De rottende resten zorgen voor andere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. Vooral dikke lagen rottend materiaal kunnen soortenrijk zijn. De strandoproller een pissebed, wiervliegen en de strandkortschild leven in deze zone, bij schoonmaak acties is het van groot belang dat dit natuurlijk afval ongestoord blijft liggen.

 Veel storm, veel vuil

Helaas ligt er veel zwerfafval in het vloedmerk, zeker na de vele stormen van afgelopen winter. Jaarlijks verwijdert Staatsbosbeheer met de hulp van vrijwilligers dit aangespoelde vuil. Staatsbosbeheer zorgt voor vuilniszakken en werkhandschoenen. De gemeente Texel neemt de afvoer van het vuil naar het overslagstation voor zijn rekening. Landroverclub Texel zorgt voor het vervoer van het verzamelde vuil in De Slufter. Café Restaurant De Slufter zorgt voor een warme kop soep na afloop.

 Vanwege de organisatie weten we graag hoeveel mensen komen helpen met u dus zo mogelijk aan via l.bremer@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog