www.boswachtersblog.nl/ Texel

Tuinwal rond Boet van Hopman in aanbouw

2 mei 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]Een oude wens van Staatsbosbeheer wordt nu gerealiseerd. Rond de Boet van Hopman wordt een tuinwal aangelegd. Bij het project De Nederlanden, waardoor veel weilanden weer natte duinvalleien kunnen worden, ontstond dit idee om ook de agrarische geschiedenis van het gebied zichtbaar te houden. Een van de ideeën was om rond de Boet van Hopman met tuinwallen iets van deze geschiedenis zichtbaar te houden.

De tuinwallen kunnen nu gerealiseerd wordt vanuit het project van de Agrarische Natuur en Landschapsvereniging De Lieuw en worden gebouwd door aannemersbedrijf Dros. De zoden zijn gestoken op land van Staatsbosbeheer langs de Rozendijk. Dit past bij het voorbereiden van dit gebied voor gebruik als cranberrykwekerij.

We weten niet of hier in het verleden traditionele of duintuinwallen rond de Boet van Hopman stonden. Het zullen vanwege de slappe zoden op het duinzand in ieder geval ook tuinwallen van stapelzoden en niet van ruitzoden zijn geweest. Wegens gebrek aan zoden en de vaak grote afstanden waarover ze getransporteerd moesten worden was het zodenlichaam in de duinen minder hoog dan buiten de duinen. Om ze toch effectief te houden als veekering werden er takken van duindoorns ingestoken, als natuurlijk prikkeldraad. Op de tuinwal bij Ecomare is nog te zien hoe dit er uit ziet. Het kapen van duindorens zorgde er ook voor dat struiken die in de beschutting van de duindoorns kiemden door het vee opgegeten konden worden, wat het beeld van de duinen sterk beïnvloede.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Wim H Bos.
  16 oktober 2013 om 17:37

  Ook die zoeken we op komend weekend,groetjes.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   19 oktober 2013 om 15:44

   veel plezier

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog