www.boswachtersblog.nl/ Texel

Voorlopig minder lepelaars dan vorig jaar in de Duinen van Texel.

29 mei 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]Bij de telling met hulp van luchtfoto’s trof Staatsbosbeheer in het Nationaal Park de Duinen van Texel minder lepelaars aan dan vorig jaar. Bekend is dat er in Zuid-Europa nog lepelaars gezien worden die normaal in Nederland broeden en er worden nog regelmatig lepelaars gezien die met nestmateriaal aan komen vliegen. Het aantal zal dus in ieder geval nog wat toenemen.

De laatste jaren zijn we op Texel verwend geraakt met een constante toename van het aantal broedende lepelaars. Dit jaar staat in De Geul het grondwater erg hoog, een groot deel van de ‘normale’ broedplekken staat nog steeds onder water. Er zijn nu zeker 361 broedende lepelaars, die deels al grote jongen hebben. Vorig jaar kwam het aantal hier op 450 uit. In De Muy zijn tot nog toe 46 nesten vastgesteld, tegen de vorig jaar onverwacht hoge score van 64.

De vogelwachters van Staatsbosbeheer verwachten dat het aantal lepelaars de komende weken nog zal toenemen, maar of de topscore van vorig jaar wordt geëvenaard is de vraag. Evengoed blijft het prima gaan met de lepelaars in de Texelse Duinen. Lepelaars zijn af en aanvliegend met voedsel goed te zien vanaf het uitkijkpunt aan de Mokweg of tijdens de excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer ( bijna dagelijks, boeken via www.ecomare.nl) langs de Lepelaarskolonie van De Geul. Minder spectaculair dan de afgelopen paar jaar toen de broedplekken goed in het zicht van de excursie lagen, maar wel zeer de moeite waard.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Dick Schermer
  30 mei 2013 om 10:37

  Hoi Erik, Gisteren had ik een observatiedag voor Imares op het Balgzand bij de Kooyhoekschor en daar waren veel lepelaars aanwezig zonder dat ze broedactief waren. (In het verleden hebben ze daar ook wel gebroed) In eerste instantie waren er zo’n 80 ex op de Kooyhoekschor en 80 ex in de Balgzandpolder. Later vloog door een laag overvliegende helicopter alles op en de meesten gingen toen achter de dijk zitten. Ik heb er toen 141 exemplaren geteld. Verscheidenen waren gekleurringd, naast potentiele Texelaars ook mogelijke dieren van Schiermonnikoog of Terschelling. groeten Dick

 • Ab van Dorp
  29 mei 2013 om 18:20

  Ha die Eric, nog even geheim houden hoor, maar wij hebben de nieuwste Lepelaarskolonie van Noord-Holland ontdek afgelopen weekend. Ze bouwen er nog aan de nesten en eentje is al aan het broeden. We troffen ze bij een bezoek aan het eiland het Visdiefje en wat met riet en wilgenopslag begroeide zandplaten in het Eemmeer. Hoeveel het er gaan worden … 5 of 7? Wordt vervolgd.

  Groeten,

  Ab

  PS missen jullie ook wat Carasca’s; vorig jaar juli zaten er daar 776! Nu zijn ze er bijna niet te vinden, maar in juli -hun rui tijd- zijn het er vast weer meer dan 700. Het zijn er jaarlijks meer.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog