www.boswachtersblog.nl/ Texel

Westerduinen in juni

17 juni 2013 Jitske Esselaar in Texel

Het weer was afgelopen dagen zeer wisselvallig, van koude dagen tot mooie voorjaarsdagen. Wandelaars bezochten in grote getalen de gebieden.

De bontbekplevier zat op de strandslagen bij paal 12, 15 en 17. Bij paal 15 en 17 zaten ze weer midden op de parkeerplaats. Het plaatsen met een bordje “pas op hier broed(T) ik” werkt perfect.
De blauwe kiekendieven zijn een ander verhaal. Van de 4 territoria zijn er 2 mislukt en 2 matig aan het leggen. In het ene nest lag 1 ei en in de ander 2. Op de Jan Ayeslag is een nieuw koppel gevormd en weer begonnen met broeden. Op de Ploegelanden zijn de boomvalken weer druk in de weer hun nest te maken. Dit jaar zijn er op veel plekken gekraagde roodstaarten te vinden die aan het nestelen zijn en er is een paapje wat territoriumgedrag vertoond. De broedaantallen van sprinkhaanzangers en wulpen vallen erg tegen. Er komen momenteel ook wat waarnemingen binnen over een nachtzwaluw in het gebied. Op het Alloo zijn 3 stormmeeuwen aan het broeden. De meeuwen in de kolonie hebben weer jongen. Ook de stormmeeuwen bij Ecomare, waarvan er één in de plantenbak broedde, hebben nu jongen. In het bos vliegen z’n 30 kruisbekken en een bonte vliegenvanger.

De vlinders zijn er minder dan andere jaren. De koolwitjes, het geaderd witje en de Sint Jakobsvlinder zie je wel, maar de hoeveelheden zijn veel minder. Zo af toe kom je de glasvleugelpijlstaart tegen en het oranje tipje. De Groentjes kwam je een dag hier en daar tegen, maar dat was weer snel afgelopen. Voor de rest vliegen er nu hooibeestjes, boomblauwtjes, dagpauwogen, citroenvlinders, gamma-uiltjes en kleine vuurvlinders.

Het eerste duinroosje bloeide op 27 mei. Ook de klimopereprijs en roze winterpostelein stonden samen met de veldhondstong in bloei. De grote keverorchis stond weer mooi in bloei in de Bleekersvallei. En op de Osseweid staat de kleine ronde zonnedauw ook weer in bloei en in de duinen de zeekool.

Boswachter Glenn van Ginkel

reageren

geef een reactie

  • Rhinoceros beetle discovery on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    17 juni 2013 om 13:21

    […] Texel wildlife in June 2013: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog