www.boswachtersblog.nl/ Texel

Uitdagende herfst- en winterwandeling door de noordelijke Duinen van Texel

19 oktober 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC
Het noorden van Texel was ooit een los eiland: Eierland. Deze wandeling (20km) kan alleen buiten het broedseizoen (van 16 augustus tot 1 maart) worden gelopen. In die periode stelt Staatsbosbeheer extra wandelpaden open. Neem de bus naar De Cocksdorp; halte Teenstrapad. Komt u vanaf het vaste land, koop dan bij busstation Den Helder vast de Texel dagkaart. De route voert lang de Waddendijk, door de Eierlandse Duinen, over het strand, door De Slufter, langs de Hanenplasduinen en door het Krimbos. Bij halte het Molenbos kunt u weer op de bus stappen.

Waddenzee
Loop vanaf de bushalte via het Teenstrapad naar de Kikkertstraat en ga dan linksaf naar de Waddendijk. Vanuit het gemaal dat de polder droog houdt, wordt een hevelvispassage beheerd, waardoor de driedoornige stekelbaars uit zee in de polder kan komen. Een bord op het gemaal geeft uitleg. Ga via de trap de dijk op en loop dan over de dijk richting de vuurtoren. Hier liggen nog restjes kwelder in de Waddenzee waarop veel vogels kunnen foerageren of rusten. Ga bij de tweede asfaltweg naar rechts en loop via het parkeerterrein naar het duinpaadje achter de zeereep.

(c) 2013 OGIS - Staatsbosbeheer Topografie (c) 2006 Dienst voor eht kadaster en openbare registers
(c) 2013 OGIS – Staatsbosbeheer Topografie (c) 2006 Dienst voor eht kadaster en openbare registers

Eierlandse Duinen
De Eierlandse Duinen vormden tot 1630 een zelfstandig eiland. Daarna zijn de losse duinen met elkaar verbonden door stuifdijken en is het geheel met een lange stuifdijk aan Texel vast gemaakt. Ga linksaf naar de weg, dan rechtsaf tot het klaphek en dan weer de duinen in. Binnen de bosjes lagen de tuintjes van de vuurtorenwachters. Dit is een plek waar veel vers aangekomen trekvogels rust vinden en veel bijzondere soorten worden waargenomen. Bij de tuintjes linksaf en daarna op het fietspad rechtsaf. Net over de sloot naar rechts, de route met groene markering op. Via de Slenk steekt u de duinen over naar de Mandenvallei. Ooit een vallei die erg nat was en door de kustafslag verdroogde. Hij is deels afgegraven en wordt nu ook natter omdat door de Eierlandse Dam de duinen hier weer groeien. Ga via het geel gemarkeerde wandelpad naar het strand en dan over het strand naar het zuiden.

SONY DSC
Slufter
Loop over het strand naar De Slufter (ga bij tegenwind bij het strandpaviljoen het duin over, dan naar rechts en loop zo dit rondje omgekeerd). Bij de Slufterkreek naar binnen om de Lange Dam heen en volg dan de groene markering naar het noorden. De Lange Dam bestaat uit stuifdijken uit 1855 en 1888, aangelegd bij pogingen om op de brede strandvlakte voor de stuifdijk uit 1630 een polder
aan te leggen. Neem langs de Krimweg het wandelpad tot aan het fietspad. Ga het fietspad op naar het zuiden tot de afslag naar het oosten. Na 125m naar links de Haneplaswandeling volgen (volg de blauwe markering). Het pad loopt langs de Hanenplasduinen, natuurlijke duinen van voor de inpoldering. Via de golfbaan komt de route in het Krimbos. Steek de brede weg over en volg een stukje van de Krimboswandeling. Bij het fietspad rechts naar de bushalte bij het Molenbos.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wim Bos
    19 oktober 2013 om 21:28

    Komende dagen gaan we het zien,dit moois.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog