www.boswachtersblog.nl/ Texel

Een week van de boschwachter op Texel in 1901

27 november 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

Een van de leuke dingen uit het archief van Staatsbosbeheer is het Journaal van K. Min Staatsboschwachter op het Eiland Tessel. Het journaal over de periode 1 februari 1900 t/m 23 februari 1902 geeft een goed inzicht in de werkzaamheden van deze boswachter.

November 1901
22 Lupinen onderspitten en planten aan de Fonteinsnol. Het planten aan de duinen had eerder moeten aanvangen doch de droogte belette ons dit. Perceel no. 10 afgeschouwd dit was in orde. 2 karren zand verkocht aan M. Witte. Buiig , ‘s avonds vriezend. Wind N.
23 Planten en strooken spitten. Naar de Burg geweest om arbeidsgeld. 1 vracht ruigte verkocht aan de gebroeders Kock a.d. Burg. Vriezend weer, wind N.O. Bericht ontvangen dat aan W. Smit, pachter van “de Ploegelanden” het bouwen van een schuur is toegestaan.
24 Zondag. Weekstaat en boeken bijgewerkt. En brief over de werkzaamheden geschreven. Vriezend en buiig. Wind W.N.W.
25 Spitten en planten. Klemmen gelegd om konijnen die in de nabijheid van de bebosching komen te vangen. Mooi weer, ‘s morgens vriezend. Wind W.
26 Als voren, door de perceelen 3-7 gewandeld. Perceel 5d, 5e en 6a afgeschouwd. Allen in orde. In 5d heeft den pachter 4000 kg. TomasPhosph uitgestrooid. Pachter van perceel 4b aangezegd zijn slooten in dat perceel beter uit te graven. Buiig weer. Wind N.
27 Als voren. Niet planten door vorst. Door de perceelen 3, 4, 5 en 6 geweest even als gisteren om het kunstmest strooien te controleren. Goed weer. Wind N.W. ‘s morgens vriezend.
28 Als voren, voor mijn zelve aan ’t greppels graven geweest. 4 karren zand aan C.M. Veeger verkocht. Zeer ruw koud weer. Wind N.
29 Als voren. De perceelen 1, 2, 3, 4, 5 en 6 de laatste schouw gehouden. Alles in orde, uitgenomen in perceel 4b daar moet de pachter noch een sloot uitdiepen. Ruw koud weer. Wind N.N.W.
30 Als voren. Naar Den Burg geweest om arbeidsgeld. Tevens met den Heer ontvanger over de op handen zijnde reis naar Vlieland gesproken. Iets beter weer. Wind N.W.

Familie Min
Familie Min

Klaas Min was al voor de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 bij de bosaanleg op Texel betrokken. Vanaf 1895 gaf hij voor de Heidemaatschappij leiding aan de aanleg van De Dennen. In die tijd werd nog volop natuurgebied, toen noch woeste grond of onland genoemd, omgezet in landbouwgrond. Aanplant van bos voor de houtteelt hoorde daarbij. Bij de oprichting kwam Min in dienst van Staatsbosbeheer en werd hij verantwoordelijk voor het hele duingebied. Lupine is bij de ontginning gebruikt om stikstof in de bodem te brengen, voor het zaaien van gras of planten van bomen. Later is bij de bosaanleg compost van vuilnis uit de steden gebruikt. Pachters van de nieuw aangelegde weilanden in de duinen gebruikten voorgeschreven hoeveelheden kunstmest. De percelen 1-7 besloegen het gebied vanaf de Mokbaai tot het Jan Ayeslag. Perceel 10 het gebied tussen de strandpalen 17 en 18 met
onder andere het Alloo.

Boswachter Erik van der Spek

rondje Binnen Muy

reageren

geef een reactie

  • Texel sanderlings, snipe and kestrel | Dear Kitty. Some blog
    27 november 2013 om 15:24

    […] of the forest, the Bollekamer […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog