www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rondje De Geul op Texel 6,4 km, avontuurlijke wandeling van 1-9 tot 1-3

10 januari 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Geulvallei
Geulvallei

Misschien wel de meest avontuurlijke wandelmogelijkheid buiten het broedseizoen is het rondje (6,4 km) door De Geul. Een wandeling vanaf het parkeer- terrein van de Horsmeertjes aan het eind van de Mok- weg. Langs het Slag achter De Geul naar Paal 9 via de Spoorbaan en het pad langs de Mokbaai weer terug. Dit rondje is beschikbaar van 1 september tot 1 maart (laarzen kunnen nodig zijn).

Op de Stuifdijk, een dijk die de bewoners van Den Hoorn op de toenmalige Hors hebben aangelegd om het dicht stuiven van de Mokbaai tegen te gaan, ligt de Mokweg. Zeeschepen lagen in de baai voor anker tot ze konden uitvaren onder leiding van loodsen uit het dorp. Op De Hors zijn dankzij stuifdijken en de natuur steeds nieuwe duinrichels ontstaan. De Geulvallei is ongeveer een eeuw geleden aangelegd. In 1926 was de aansluiting met de Stuifdijk nog niet volledig, er kon nog water via De Hors naar zee stromen. Na de afdichting bleef dit water in de duinen. De vallei stond in de winter onder water en viel in de zomer droog. Naarmate er door stuifdijken en sinds 1976 door de natuur steeds meer duingebied voor de Richel van De Geul kwam, steeg het grondwater. De natte duinvallei met lage begroeiing veranderde geleidelijk in een duinplas, omsloten door rietvelden die langzaamaan een wilgenbroekbos vormen. Het Slag achter De Geul voert door de rand van dit wilgenmoeras, laarzen zijn vaak nodig en je moet je evenwicht goed kunnen bewaren.

Slag naar Paal 9
Dit slag, dat ook wel Slag naar of langs Loodsmansduin wordt genoemd, is het hele jaar als wandelpad beschikbaar. Het Loodsmansduin lag vroeger aan zee en O is door loodsen gebruikt als uitkijkpunt. Het Molengat, het water tussen Texel en de zandplaat De Razende Bol (of Noorderhaaks), moest beschoten kunnen worden om de haven van Den Helder te kunnen verdedigen. Op het Loodsmansduin werd de commandopost van de Batterij Den Hoorn gevestigd. De kanonnen stonden noordelijker in de Bollekamer.

Pompevlak
Via de Spoorbaan, ook een winterwandelpad, voert de wandeling verder langs de Moksloot naar het Pompevlak. Hier liep een spoorlijn langs die de bezetters vanaf Oudeschild naar De Koog hebben aangelegd om materiaal voor bunkers te vervoeren. Bij het Pompevlak stonden vroeger pompen om drinkwater uit de duinen te halen voor de schepen in de Mokbaai. In 1956 is in dit gebied
en in het westelijker gelegen Grote Vlak de drinkwater- winning voor heel Texel gestart. Nadat Texel leidingwater vanaf het vasteland kreeg, zijn in 1993 de pompen en leidingen verwijderd.

Pompevlak
Pompevlak

Mokbaai
De Mok of Kom was het diepe deel van de baai in de luwte van De Hors. Het hoge gedeelte heet de Karhoek, karren met water gingen hierlangs naar de schepen. Aan de voet van de Stuifdijk loopt een wandelpad naar w het parkeerterrein. Door het vele zoete grondwater dat hier vanuit de duinen stroomt, groeit het riet er uitbundig. Bij vorst kun je hier op plekken zien dat er ‘warm’ water uit de grond komt, die plekken bevriezen later.

Elke woensdag kunt u met een gids van Staatsbosbeheer kennis maken met De Geul, boeken kan via www.ecomare.nl

Rondje om De Geul
Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Winter flowers on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    29 december 2015 om 14:46

    […] The flowers were mainly seen in sheltered places like along the Redshank Brook in the forest and the green footpath behind the Geul nature […]

  • Good spoonbill nesting season | Dear Kitty. Some blog
    10 januari 2014 om 17:44

    […] many spoonbills breed on Texel. The largest colony is found in the National Park Dunes of Texel in De Geul, just like last year, about 400 couples. This is the largest colony of the Netherlands. In the Muy […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog