www.boswachtersblog.nl/ Texel

Zilte Vlakte in De Muy op Texel nu zonder omheining

9 oktober 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_0634
Nadat in 2008 een groot aantal weilanden in De Muy zijn geplacht om de plantengroei en dieren van natte duinvalleien kans te geven om zich hier weer te vestigen is ook de begrazing aangepast. In het noordelijk deel grazen nu Galloway’s die er voor zorgen dat de vegetatie redelijk kort blijft en niet naar bos ontwikkeld. Stukken met een mooie natte duinvallei begroeiing zijn toen uitgerasterd om te voorkomen dat deze koeien terwijl de geplagde stukken nog nauwelijks begroeid waren hier te intensief zouden grazen. Nu de geplagde stukken zich hebben ontwikkeld is die bescherming niet meer nodig. Staatsbosbeheer heeft daarom het raster rond de Zilte Vlakte weggehaald, zoals eerder al bij het Vlakkie van Stark is gedaan.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Wim H Bos.
  9 oktober 2014 om 17:32
 • Jaap Snel
  9 oktober 2014 om 14:08

  Al een aantal jaren volg ik de vernatting in de Muy.
  Afgelopen maand geconstateerd dat de natte gedeelten nu helemaal dichtgroeien.
  Worden die open gemaakt?

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   9 oktober 2014 om 14:30

   wat bedoeld u precies?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog