www.boswachtersblog.nl/ Texel

Winterwandeling door de Muy op Texel om de oliebollen te verbranden

2 januari 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Deze wandeling kan gemaakt worden tot 1 maart. Daarna is een deel van de gebruikte paden niet beschikbaar om broedvogels voldoende rust te geven. Een deel van de route gaat over ruige paden (bodem is oneffen en soms zo nat dat laarzen nodig zijn).
Een wandeling door De Muy is altijd leuk. Vanaf het parkeerterrein aan het eind van de Muyweg, Texelhopperhalte 126, de duinen in lopen. Het ’s-Hertogenboschpad, genoemd naar de boerderij aan de Muyweg, volgen. Over de brug met naar het noorden zicht op het Land van Leber en Witte naar de duinrichel lopen. In 2008 heeft Staatsbosbeheer het gebied opnieuw ingericht om de natuur van natte duinvalleien meer kans te geven.
In de duinen is bij de afrastering goed te zien dat begraasd duin opener is dan onbegaafd duin. Neem de afslag naar links in zuidelijke richting naar de Muyplas. Van af het uitkijkpunt heeft u goed zicht over de Muyplas en de aangrenzende duinen. Door het Dorenboltje gaat de tocht naar het Oorlogsschip, dit beboste duin stak bij grondmist als een oorlogschip op zee boven de nevel uit. Via de stap stenen door de kreek komt u op het Slag door de Nederlanden. Links af komt u weer terug bij het startpunt. Let eens op de plantengroei in het heldere water. Kalk dat met het water uit de bodem omhoog kwelt kan zich afzetten op bijvoorbeeld de waterranonkels.

PS gaat u zondag wandelen, dan heten wij u tussen 13.00-15.00 met warme cocomelk welkom op het uitkijkpunt van De Slufter

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog