www.boswachtersblog.nl/ Texel

Hoog zeewater door harde wind op Texel goed voor natuur en natuurgenieter.

11 januari 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel


De aanhoudende harde tot stormachtige wind zorgt er voor dat het zeewater bij hoogwater extra hoog komt. Een goede reden om op Texel De Slufter en De Hors te bezoeken. Die zien er nu heel anders uit dan op de meeste dagen van het jaar. Incidentele overstroming met zeewater maakt de Slufter, maar ook de sluftertjes (valleien waar zeewater soms in en uit kan stromen)op De Hors de bijzondere gebieden die ze zijn. Het zeewater heeft invloed op de bodemchemie waardoor sommige planten hier niet kunnen leven tot voordeel van anderen. Of zorgen ervoor dat de bodem langer geschikt blijft voor soorten om er te groeien. Dit laatste meestal in combinatie met toevoer van kalkrijk grondwater.
Voor wandelaars betekent dit nu dat er van een heel ander landschap te genieten is dan op de meeste dagen en dat de bijzondere planten- en vogelrijkdom er de rest van het jaar langer te zien is.

Rustende vogels hebben nu veel minder plek dan normaal en opvliegen kost ook extra energie. Passeer ze dus met een ruimere boog dan u normaal doet. Let er daarbij op dat ue hond dit ook doet, juist op plekken waar hij los mag lopen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • W Roeleveld
    12 januari 2015 om 12:41

    Wat een mooie foto’s weer van de Slufter!
    Wonend in Zwolle, maar met hart en ziel verblijvend aan de kust is het heerlijk om uw Berichten te ontvangen. Zelf komen kijken kan helaas maar een paar keer per jaar, dus: Dank en ga zo door!

  • W.h bos
    11 januari 2015 om 14:41
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog