www.boswachtersblog.nl/ Texel

Al zeker 347 paar broedende lepelaars in De Geul in @npTexel

18 mei 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In De Geul, onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel, broeden al zeker 347 paar lepelaars. Staatsbosbeheer heeft vorige weer de eerste telronde gedaan door van uit een vliegtuig foto’s te maken van de kolonie. Op deze manier zijn de lepelaars in dit moeras van wilgen en riet zonder ze te verstoren te tellen. Althans de meeste dieren, doordat een deel van de nesten onder de bomen wordt gemaakt zullen ze niet allemaal te zien zijn. Maar door dat dit alle jaren het geval is kunnen de gegevens wel vergeleken worden. De eerste jonge lepelaars vliegen al, terwijl er nog steeds vogels met broeden beginnen. Door na de tweede ronde de foto’s te vergelijken kan er geschat worden hoeveel er nog bijgekomen zijn. De laatste jaren herbergt deze grootste kolonie van Nederland ongeveer 450 paren.

Door de hoge waterstand in de vallei bij de vestiging zitten ze ver van het uitkijkpunt en zijn de nesten ook tijdens de excursie niet te zien. Over vliegende lepelaars zijn wel goed te zien. Ze vangen nu vooral driedoornige stekelbaarsjes in de kop van Noord-Holland en later garnalen op het Wad.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Spoonbill, heron nests counted on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    18 mei 2015 om 11:05

    […] Spoonbill nest count at De Geul nature reserve: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog