www.boswachtersblog.nl/ Texel

Verslag van boswachter Rob Sier over begin april

19 april 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC
SONY DSC

Broedvogels
Het vogelleven begint flink op gang te komen. Ik heb mijn eerste inventarisatieronde gelopen; de Achtbunders in De Slufter ontwikkeld zich geweldig; het aantal kievitsnesten loopt daar flink op; Jan Witte telde er vorige week maar liefst 26. Daarna zijn een aantal nesten weggespoeld want op 18/4 kwam ik niet verder dan 11 nestjes en een aantal ondergelopen kuiltjes op het lagere oostelijk deel. Ook bontbekplevieren, kleine plevieren, kluten, eidereenden enz. zijn er te zien. Vanaf het wandelpad kan iedereen meegenieten zonder de vogels te storen.
Ik heb veel doortrekkende(?)roodborsttapuiten in de bosjes in het noorden van De Slufter gezien. In de Bunkervallei zitten aan de westzijde 2 territoriale roodborsttapuitenparen. Verder heb ik er balts van grutto, scholekster, eider en bergeend gezien. Op twee parkeerterreinen broeden bontbekplevieren, deze zijn op de gebruikelijk manier beschermd.

Excursies

De twee excursies die ik tot nu toe gelopen waren volgeboekt Enthousiaste groepen en er was veel te zien; de lepelaars in De Geul zijn te zien vanaf het duintje bij het begin van de meeuwenkolonie. De afzetting bij de sluftermonding werkt goed. De vogels krijgen hier rust, terwijl de bezoekers ze wel kunnen zien. Het beschikbaar komen van het eerste deel van de 100km mountainbikeroute lijkt op dit moment tot minder overtredingen tot minder overtredingen te leiden.

Boswachter Rob Sier

reageren

geef een reactie

  • Birds and orchids, Texel island 2015 report | Dear Kitty. Some blog
    19 april 2016 om 16:35

    […] Texel April 2016 birds: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog