www.boswachtersblog.nl/ Texel

Waarnemingen op het ‘Slufterbalkon’; de laatste vrijwillige vogelwachters in De Slufter op Texel in 2016 door Tineke Bouwmeester

1 september 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Het Diepe Gat trekt mensen en vogels van allerlei pluimage. Dat hebben we geweten afgelopen week. We hebben ruim honderdvijftig bezoekers per dag en minimaal 10 verschillende nationaliteiten mee kunnen laten genieten van de schoonheid van de Slufter. Wij, Roel en Tineke, en hadden de eer het vogelwachter seizoen op de Slufter voor dit jaar af te sluiten.

(c) Tineke Bouwmeester
(c) Tineke Bouwmeester

Vogelaars op het ‘balkon’

Op het ‘balkon’ voor het Diepe Gat zit je eerste rang. Ieder vloed zorgt voor verse aanvoer van voedsel en het mooie weer zorgde voor aanvoer van vogelaars en bezoekers. Daar zit verschil tussen namelijk. Zelfs de ene vogelaar is de andere niet. Zoals er verschil zit tussen de Amerikaanse goudplevier en de gewone goudplevier heb je vogelaars mét en zonder tuigje (waar de kijker aan hangt). Degene met tuigje weten alles, maar verklappen niets. Degene zonder, gaan graag het gesprek aan, durven te vragen en hun ervaringen te delen. Dan zijn er ook nog de ietwat onrustige, voortdurend op waarneming.nl en hun horloge kijkend; ‘mis ik niks’ en ‘ben ik op tijd thuis’. ‘Vogelen’ doe je blijkbaar niet als stel, er moet namelijk ook nog gewinkeld worden.

(c) Tineke Bouwmeester
(c) Tineke Bouwmeester

Bezoekers op het ‘balkon’

Het bord onderaan de opgang naar het Diepe Gat, met de uitnodiging om boven een blik door de telescoop te werpen heeft velen over de Zanddijk gekregen. Allereerst de verbazing over het magnifieke uitzicht. Daarna de verwondering over de hoeveelheid aan soorten vogels die een blik door de telescoop oplevert. Niet alles blijkt een meeuw te zijn! En dan komen de vragen. Hoe heet die met die lange rode snavel, broeden ze hier? Zitten hier ook flamingo’s? Wat eten ze? Maar ook vragen over het gebied. Hoe hoog komt het water? En hoe vaak? Mag ik er in zwemmen? Wat is een kwelder eigenlijk?

En wat is het leuk om dan als vogelwachter deze vragen te kunnen beantwoorden. En dat je samen tot de conclusie komt dat het een bijzonder en kwetsbaar gebied is met een rijkdom aan flora en fauna die het meer dan waard is om zuinig op te zijn.

(c) Tineke Bouwmeester
(c) Tineke Bouwmeester

Badgasten op het ‘balkon’

Voor sommige mensen is het bereiken van het ‘balkon’ een grote teleurstelling. Geheel in bad-tenue, inclusief badlaken en een strandmatje onder arm, glimmend van de factor vijftig, blijkt dit niet de verwachtte strandopgang te zijn.

Kortom, het was een enerverend weekje waarin we zelf ook weer veel geleerd en ontdekt hebben. Maar we hebben ook vooral genoten van de mensen en de vogels en vinden het fijn dat we weer een steentje bij hebben kunnen dragen aan de ‘rust voor vogels en ruimte voor mensen’. Want in ons kleine dichtbevolkte landje is dit evenwicht helaas vaak ver te zoeken.

Vrijwillig vogelwachters, Roel & Tineke Bouwmeester

Volgend jaar zijn de vrijwillige vogelwachters van april tot en met augustus weer aanwezig in De Slufter om u te helpen met vogels kijken en andere vragen te beantwoorden. Ook in De Geul bij het uitkijkpunt aan de Mokweg zullen ze dan actief zijn. Meer weten over de vrijwillige vogelwacht?: https://www.boswachtersblog.nl/texel/2015/12/15/wordt-jij-in-2016-een-week-de-vogelwachter-in-de-slufter-op-texel-bij-staatsbosbeheer-nptexel/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog