www.boswachtersblog.nl/ Texel

De Muir Trek: Van zonsopkomst tot zonsondergang door de Muy. Bericht van Nationaal Park Duinen van Texel

16 september 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Muirtrac

‘Het is niet zo makkelijk om een hele dag in het hier en nu te blijven, maar het levert uiteindelijk wel een bijzondere natuurervaring op.’ Dit is een samenvatting van ervaringen van de deelnemers aan de eerste Muir Trek op Texel.

Bijzondere zwerftocht

In de herfstvakantie wordt deze Muir Trek nogmaals georganiseerd in de Muy. Een Muir Trek begint vlak voor zonsopkomst en eindigt na zonsondergang. Zonder gebonden te zijn aan paden wordt er door dit prachtige gedeelte van het Nationaal Park gestruind. Kern van de wandeling is dat de deelnemers de gedachten over tijd, richting, eten, drinken, over wat er gisteren gebeurd is en wat er misschien morgen zal gebeuren, achter zich laten. Hierdoor wordt de natuur op een nieuwe en hele intensieve manier ervaren. Het gaat niet om afstand maar het gaat om direct contact met de natuur, vlakbij. Het grote maar ook het kleine.
Gedurende de dag is er een aantal stops. Gedachten en teksten van John Muir (de grondlegger van de Amerikaanse natuurbescherming), Jacques P. Thijsse en andere natuurliefhebbers worden gedeeld. Geïnspireerd door deze teksten worden er manieren aangeboden om anders naar de natuur te kijken en te interpreteren.
Een deelnemer aan de eerste Muir Trek zei: ‘Ik ben maar een dag weggeweest maar het lijkt wel of ik een week op vakantie ben geweest.’
Omdat er vroeg gestart wordt en om in de juiste sfeer te komen begint het programma de avond ervoor met een introductie en een eerste korte activiteit, een zogenaamde ‘tea-party’. Bij voorkeur overnachten de deelnemers met elkaar op dezelfde plek. De avond na de Muir Trek wordt er afsluitend gezamenlijk gegeten.

Wanneer: Begin zaterdagavond 22 oktober 20.00u. Dinsdag de Muir Trek. Einde dinsdagavond 20.00u.
Waar: Start en overnachting in trekkershutten op camping Kogerstrand.
Prijs: € 175,- per deelnemer. Incl. ontbijt, lunch, één avondmaaltijd, overnachting en materialen.
Opgeven: via quintenvankatwijk@ecomare.nl. Maximaal 11 deelnemers.

 

Deze zwerftocht is nu mogelijk omdat in september en oktober in De Muy buiten de paden gelopen mag worden om er bramen te kunnen plukken. Deze struintocht past binnen het gedrag van de bramenplukkers en voegt zo geen onrust aan het gebied toe.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog