www.boswachtersblog.nl/ Texel

Rondje Geul en Horspolders een uitdagende wandeling door de Duinen van Texel

18 november 2016 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slag achter De Geul Texel

Deze wandeling kan tot eind februari gemaakt worden, daarna is een deel van dit rondje niet te lopen vanwege het broedseizoen. Start bij Paal 9, via de groene route in De Geulvallei, door de Horspolders naar het strand bij Paal 8 en over het strand weer terug. Een pittige wandeling door uitdagende natuur van ruim 8km.

Hooglanders

Vanaf het parkeerterrein Slag langs Loodsmansduin op. Dit wandelpad is het hele jaar te gebruiken. Het kussende hek bij de ingang moet fietsers van het wandelpad houden en mensen in een rolstoel wel doorgang verlenen en uiteraard de Schotse Hooglanders en de Exmoorpony’s binnen houden. Al weer ruim 20 jaar zorgen deze dieren in opdracht van Staatsbosbeheer er voor dat het openduingebied open blijft en niet langzaam aan in bos veranderd. Door de sterke kustafslag, na de aanleg van de Afsluitdijk verdween hier 1,5 km duin en ligt hier de voor Texel typische duinheide daardoor vlak bij zee. Na ongeveer 200m rechtsaf door het klaphek het Slag van Daalder op. Via dit slag gingen de helmstekers naar de Kreeftepolder om helm te halen.

Geulvallei

In de duinen langs het slag broeden later veel kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen. Vanaf 1 maart kan hier daarom niet worden gewandeld, het gebied moet rustig zijn zodra de meeuwen en andere vogels terugkomen. In de Geulvallei is goed te zien wat er gebeurd wanneer er niet begraasd of gemaaid wordt. Begin 20e eeuw was dit nog een nauwelijks begroeide net afgesnoerde strandvlakte. Deze natte duinvallei viel eerst in de zomers droog. Doordat er steeds meer duinen op De Hors voor komen te liggen stijgt het grondwater en staat er in een groot deel nu altijd water. In deze Geulplas zijn veel vogels te zien. In de Richel van de Geul ligt het Scheve Bunkertje, de enige van de drie waarnemingsposten van de Batterij Den Hoorn die niet in zee verdwenen is. Het volgende deel van het pad is avontuurlijk tussen het wilgenbos door, laarzen kunnen goed van pas komen.

SONY DSC

Horspolders

Op het asfalt van het Hartingpad rechtsaf en dan de blauwe paaltjes van de Horspolder rondwandeling volgen. De Horspolders waren tot de aanleg van stuifdijken in de jaren vijftig onderdeel van de strandvlakte De Hors. Ook in deze vallei staat nu het hele jaar water. De brede rietgordel is leefgebied van veel rietvogels, sommige overwinteren er ook. Als het meezit, is hier in de broedtijd de roerdomp weer te horen. De verschillende orchideeën bloeien hier langs het pad. Nu is tussen de kale kruipwilgen op verschillende plaatsen het altijd groene blad van rond en klein wintergroen te zien. Na het oversteken van de stuifdijk in de Kreeftepolder rechtsaf. De Kreeftepolder is nu nat, maar valt later droog. Het deel van het wandelpad tussen de duinen van de Zeereep is tijdens de stormen stevig verbouwd. De wind heeft veel zand verplaatst. Via het strand weer terug naar Paal 9 of eigenlijk 10,5, parkeerterrein en paviljoen met deze naam zijn door de kustafslag een eind van hun oorspronkelijke plek terecht gekomen.

reageren

geef een reactie

 • Erica Middelkoop
  6 januari 2019 om 15:48

  Wij liepen langs de oevers van de Hoogte en zagen de vegetatieve vorm van een grote oeverplant.
  De uitgebloeide planten leken op een lid van de Polygonacea.
  Ik kan deze in de boeken niet vinden.
  Kunt u mij helpen?
  Met vriendelijke groet
  Erica Middelkoop

  • Boswachter Erik van der Spek
   7 januari 2019 om 14:06
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog