www.boswachtersblog.nl/ Texel

Twee aanhangers vol vuil uit De Slufter, goed werk van veel vrijwilligers

11 maart 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
Slufter vuilruimen

Ruim veertig vrijwilligers hielpen Staatsbosbeheer bij de jaarlijkse schoonmaak in De Slufter op Texel. Tijdens winterstormen loopt dit meer dan 300 hectare grote gebied vol met zeewater. Veel materiaal dat in het zeewater rond drijft blijft daarna achter in het vloedmerk. Jaarlijks, op de laatste zaterdag voor 15 maart, wordt met vrijwilligers plastic en andere niet natuurlijke materialen verzameld en afgevoerd.

Slufter, vuilruimen

Elk jaar anders

Een vaste kern van vrijwilligers, aangevuld met wie er maar zin in heeft hielpen dit jaar mee. Texelaars, gasten en zelfs mensen die hier speciaal voor uit Drachten over komen vormden een bond gezelschap. Van jong tot oud is er gezellig en hard gewerkt. Het is elk jaar weer een verrassing wat er is aangespoeld. De laatste jaren zijn dit steeds minder grote voorwerpen. Maar juist het vele kleine grut, vooral verpakkingsmaterialen, valt ook snel uit elkaar tot micro plastics die niet meer op te ruimen zijn. Een van de deelnemers verzamelde vorig jaar nog veertig aanstekers, maar vond er dit jaar maar drie. Het vloedmerk is schoongemaakt tussen het Slufterdijkje en het Diepe Gat, een afstand van 3 kilometer.

Slufter, vuilruimen

Afronding

Na afloop is de ploeg in Café restaurant De Slufter weer voorzien van soep en een broodje. Veel deelnemers wisten nu al dat ze volgend jaar weer van de partij zijn. Het afval is verzameld in een container bij het Slufterdijkje, de gemeente Texel zorgt ervoor dat dit goed verwerkt gaat worden. Iedereen hartelijk bedankt voor de medewerking en tot volgend jaar 10 maart.

Slufter, vuilruimen

Slufter, vuilruimen

Filmpje pakken: De Slufter op Texel; tijdens en na de Sinterklaasstorm 2013

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog