www.boswachtersblog.nl/ Texel

Oeverzwaluwen broeden in struingebied van De Slufter Texel

17 mei 2017 Boswachter Erik van der Spek in Texel
oeverzwaluwen, Slufter

Ondertussen zijn er 15 nestgangen van oeverzwaluwen in een stijlrand van de Slufterbollen in het zuiden van het struingebied van De Slufter. Om de nesten van deze vogels te beschermen heeft Staatsbosbeheer een tijdelijke afzetting gerealiseerd. De stijlrand wordt hiermee tegen instorten beschermd en mensen kunnen vanaf veilige afstand de aan- en afvliegende oeverzwaluwen bewonderen.

oeverzwaluwen, Slufter

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen zijn familie van de op Texel meer voorkomende boer- en huiszwaluwen. Een groot verschil is dat de oeverzwaluw zelf een nest graaft in de grond, steile niet begroeide kanten hebben daarbij de voorkeur. Nestgangen kunnen 120cm diep zijn. Vanaf eind mei leggen ze 4-5 eieren in hun nest, na 14-17 dagen broeden komen deze uit. De jongen worden 20-24 dagen in het nest verzorgd. Omdat natuurlijk steile kanten vaak kort bestaan kunnen ze van jaar op jaar op andere plaatsen broeden. Dit doen ze vaak in een kolonie. Vaak is er een tweede legsel in een andere kolonie.

oeverzwaluwen, Slufter

Trekvogels

Oeverzwaluwen eten voor al boven water vliegende insecten die in de lucht worden gevangen. Ze overwinteren in de Sahelzone en vetrekken in de periode juli-oktober die kant op. In maart komen de eersten weer naar Nederland. Ook vorig jaar broeden er enkele oeverzwaluwen in De Slufter. Ze zaten toen op een minder druk bezochte plek, waardoor een afzetting niet nodig was. Het aantal was kleiner. In de Eierlandse Duinen is er ook een stuifkuil waar oeverzwaluwen een nestgraven.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog