www.boswachtersblog.nl/ Texel

Fietspad Randweg richting Paal 15 afgesloten in verband met veiligheid

26 juli 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel

Fietspad Randweg richting paal 15

Het fietspad tussen de Randweg en Paal 15 is afgesloten ten behoeve van de veiligheid van fietsende Texelaars en toeristen. De kwaliteit van het pad liet al te wensen over, maar de situatie is ernstig verslechterd door de droogte. Staatsbosbeheer hoopt dat deze onwenselijke maatregel van tijdelijke aard is en zoekt naar een oplossing. Zoals bekend heeft Staatsbosbeheer niet de financiële middelen om de noodzakelijke verbeterslag aan de fietspaden uit te voeren.

Het afgesloten fietspad is aangegeven op onderstaande kaart. Fietsers kunnen omfietsen via Westerslag en de Randweg.

Fietspad tussen Randweg en paal 15 afgesloten in verband met veiligheid
Het fietspad tussen Randweg en paal 15 is afgesloten in verband met veiligheid

Streven naar veilige fietspaden met voldoende capaciteit

De kwaliteit van de fietspaden op Texel is al langer een punt van discussie. En terecht, want de fietspaden op het eiland leveren een belangrijke bijdrage aan de recreatieve kwaliteit van Texel voor zowel Texelaars als toeristen. Veilige fietspaden, met voldoende capaciteit voor alle gebruikers is ook wat Staatsbosbeheer nastreeft.

Verouderde infrastructuur voor modern gebruik

Helaas is de huidige situatie anders. De fietspaden van Staatsbosbeheer raken versleten en zijn te smal voor het huidige gebruik. De paden worden intensief gebruikt en door nieuwe ontwikkelingen rondom bijvoorbeeld elektrische fietsen, voldoen de oude normen niet meer. Bredere paden zijn nodig om ruimte te geven aan alle verschillende vormen van gebruik.

Investeren in recreatieve voorzieningen

Staatsbosbeheer krijgt sinds 2014 nog slechts 33 euro per hectare per jaar voor het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen, zoals fietspaden en wegen. Veel te weinig om het huidige voorzieningenniveau op pijl te houden. Uiteraard hechten we er als organisatie veel waarde aan om deze voorzieningen in goede staat te houden, maar door beperkte financiële middelen is dat helaas niet overal mogelijk, laat staan dat we kunnen investeren in de verbetering ervan.

In 2007 is mede vanwege deze situatie gestart met de opstelling van het Verbeterplan Recreatieve Infrastructuur Nationaal Park Duinen van Texel. Iedereen die zaken in te brengen had mocht hierbij aansluiten. Er is toen duidelijk aangegeven dat Staatsbosbeheer dit plan niet zou kunnen realiseren zonder financiering van andere partijen.

Staatsbosbeheer heeft ingestemd met het invoeren van betaald parkeren door de Gemeente Texel op de parkeerterreinen van Staatsbosbeheer, op voorwaarde dat er afspraken gemaakt zouden worden om de opbrengst mede te gebruiken voor het dringend noodzakelijke verbeteren en onderhouden van de recreatieve infrastructuur op Texel. Hieronder vallen dus ook de fietspaden. De overleggen met de gemeente hebben nog niet tot een concreet voorstel aan Staatsbosbeheer geleid. We verwachten dat het overleg in 2018 tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing zal leiden en dat opbrengsten uit het betaald parkeren een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het op orde brengen en houden van de recreatieve infrastructuur van Staatsbosbeheer op Texel.

Kwaliteit en veiligheid van de fietspaden

We houden de kwaliteit van de fietspaden nauwlettend in de gaten en treffen waar nodig maatregelen. Door noodreparaties voorkomen we de omslag van matig naar slecht en gevaarlijk wegdek. Wanneer er echt gevaarlijke situaties ontstaan die niet met eenvoudige onderhoudswerkzaamheden opgelost kunnen worden (en waar dus een grotere investering noodzakelijk is), zal Staatsbosbeheer over gaan tot maatregelen ten behoeve van de veiligheid. Staatsbosbeheer hoopt echter dat er nu spoedig een structurele oplossing komt, zodat deze onplezierige en onwenselijke maatregelen niet genomen hoeven te worden.

Veilige fietspaden op Texel als gezamenlijk doel

reageren

geef een reactie

 • Klaas Hulshof
  26 augustus 2019 om 17:01

  We zitten bij te komen van ons fietstochtje van De Koog naar Landal Sluftervallei en weer terug. (Superwarme dag vandaag).
  Het is een schitterend stuk natuur maar het fietsplezier wordt behoorlijk verpest door de zeer slechte toestand van het fietspad. Je ziet dat er van alles aan wordt gedaan, maar het is een kilometerslange lappendeken van reparaties en wat er nu van overblijf is een hobbelwegen met honderden kuiltjes. Heel vervelend om te fietsen. Het lijkt me goed te doen om daar een fatsoenlijk laagje asfalt over aan te brengen, de ondergrond hoef je eigenlijk niets aan te doen.
  Trouwens de meeste – betonnen – fietspaden zijn fantastisch.

  Groet van Klaas, namens de familie Hulshof, met 8 personen op Texel op vakantie.

  • asprenkeling
   21 oktober 2019 om 11:24

   Hoi Klaas,

   Excuses voor de late reactie. Het klopt dat de staat van de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel slecht is, hier kun je lezen waarom dat zo is. We zijn blij dat we nu met de gemeente tot een oplossing zijn gekomen. Het fietspad door de Eierlandsche Duinen zal als eerste worden aangepakt en ik hoop dus dat jullie daar de volgende keer dat jullie op Texel zijn over een veilig en mooi fietspad fietsen!

   Groet,

   Anna

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 oktober 2019 om 11:24

   Hoi Klaas,

   Excuses voor de late reactie. Het klopt dat de staat van de fietspaden van Staatsbosbeheer op Texel slecht is, hier kun je lezen waarom dat zo is. We zijn blij dat we nu met de gemeente tot een oplossing zijn gekomen. Het fietspad door de Eierlandsche Duinen zal als eerste worden aangepakt en ik hoop dus dat jullie daar de volgende keer dat jullie op Texel zijn over een veilig en mooi fietspad fietsen!

   Groet,

   Anna

 • Martin Visser
  26 juli 2018 om 11:58

  Fietsen op Texel is ontzettend leuk. Helaas is van een gedeelte de kwaliteit al jaren bijzonder slecht en niet meer van deze tijd. In het bijzonder het fietspad De Cocksdorp – De Koog – Den Hoorn. Snel wat aan doen door wie dan ook….. is een zeer belangrijke recreatieve attractie voor de toeristen ( en Texelaars). Groet Martin

  • rene buit
   26 juli 2018 om 14:06

   Waar blijft de toeristenbelasting? Komt toch aardig wat binnen lijkt mij zo.
   Texel zit bijna het hele jaar vol. Is geen taak voor SBB maar voor gemeente.
   GEMEENTE TEXEL NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID.

   Groet van Texel fan Rene

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog