www.boswachtersblog.nl/ Texel

Update konikpaarden De Slufter

13 september 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Sinds begin dit jaar grazen er 20 konikpaarden in De Slufter op Texel. In overleg met de dierenarts hebben we één van de paarden laten inslapen. Het dier was al een tijd zwak en kon niet meer goed meekomen met de kudde.

Het paard werd al een aantal maanden extra in de gaten gehouden door de kuddebeheerder. Na een eerste overleg met de dierenarts eind juni werd besloten om te kijken of de situatie zou verbeteren en het dier goed te monitoren. Omdat de situatie niet beter werd en om mogelijk lijden te voorkomen hebben we het advies van de dierenarts gevolgd en is het dier ingeslapen.

Evaluatie begrazing in de Duinen van Texel

De groep konikpaarden is in principe tijdelijk (ongeveer 1 jaar) op Texel. Staatsbosbeheer is momenteel bezig met de evaluatie van de begrazing om te bepalen of de paarden langer kunnen blijven. Deze evaluatie is onderdeel van de actualisering van het beheerplan van de Duinen van Texel.

reageren

geef een reactie

 • Aad
  17 september 2019 om 07:12

  Eind juni overleg met de dierenarts en dan nu pas laten inslapen? Waarom werd het paard niet behandeld? Naast het feit dat het dier maanden pijn heeft geleden, zijn het toch gehouden dieren, die recht hebben op medische verzorging?

  • Leonie
   17 september 2019 om 12:59

   Er staat toch niet wanneer het is ingeslapen? Het dier is gemonitord en waarschijnlijk was medicatie geen optie, dus hebben ze het in laten slapen.

  • Aad
   17 september 2019 om 20:28

   Leonie, wellicht niet goed geïnformeerd. Het paard is – wellicht nadat men had geklaagd – recentelijk ingeslapen dus heeft maanden onnodig pijn geleden. Aan jou of dierenwelzijn de hoogste prioriteit heeft. M.i. niet.

 • marij camps
  13 september 2019 om 19:22

  Gek he, als die dieren niet verzorgd worden zoals het hoort. Kon niet meer meekomen….. Ik zal verdomme jullie eens zo laten lijden, als dat deze dieren moeten, kijken of jullie dan nog `mee kunnen komen`. Jullie met je KUT natuur.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog