www.boswachtersblog.nl/ Texel

Help mee: opruimactie De Hors

21 oktober 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Op het zuidelijkste puntje van Texel ligt De Hors. Op deze uitgestrekte strandvlakte heeft de natuur vrij spel en is het goed te zien dat jonge duintjes ontstaan waar pioniersplanten zoals biestarwegras kunnen groeien. Het gebied is zo groot, dat het altijd voelt alsof je er in je eentje bent. Juist daarom is het een geliefde plek om uit te waaien tijdens een lange wandeling. Op dinsdag 22 oktober gaan we dit prachtige gebied samen opruimen, kom je ook helpen?

Tekst: Ruby de Wit, stagiaire Staatsbosbeheer

Op De Hors heeft de zee vrij spel. Hierdoor is het een bijzonder dynamisch gebied en ontstaan er prachtige reliëfs, maar er spoelt ieder getij helaas ook veel plastic afval aan. Naast touw en vispluis staan onder andere ook doppen, ballonnen en plastic zakken in de top 10 van de meest gevonden afvalitems op de stranden. Dat er zoveel plastic aanspoelt op De Hors is niet gek. Jaarlijks wordt er namelijk wel 311 miljoen ton aan plastics geproduceerd en ieder jaar verdwijnt er tussen de 5 en 13 miljoen ton (!) plastic in zeeën en oceanen. Door weer, wind en het zoute water, vallen grote stukken plastic langzaam uiteen in kleine microplastics. Deze microplastics kunnen gegeten worden door vogels, vissen en andere dieren, die zichzelf hierdoor vergiftigen of verhongeren. Zo kun je op het strand weleens een dode vogel tegenkomen, waarvan de maag vol zit met plastics. Maar wist je dat ook jij microplastics binnen kan krijgen? Bij verschillende schelpdieren en vissen zijn deze microplastics in het lichaam teruggevonden. Als mensen deze dieren opeten, komt het in het in ons eigen lichaam terecht!

Opruimactie

Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven die zich sterk maken tegen plastics in de natuur. Deze mensen zorgen voor bewustwording over plasticgebruik en ruimen delen van het strand op. Na het succes van de opruimactie vorig jaar, waarbij er 10m3 is opgeruimd door 80 vrijwilligers, gaan we ook dit jaar weer vuilruimen op De Hors. En wel op 22 oktober. Heb je zin om mee te helpen? Je bent meer dan welkom! We verzamelen dinsdag 22 oktober om 9.30 uur bij de parkeerplaats langs de Mokweg (bij het Hartingpad naar De Hors) en gaan tot ongeveer 12.30 uur aan de slag. Dit alles gaat in samenwerking met de grondeigenaar: het Ministerie van Defensie. Zij zullen de vrijwilligers na afloop voorzien van een lekker kopje soep. We hopen op een grote opkomst, zodat we het eiland nog een stukje mooier kunnen maken dan het al is. Aanmelden is niet nodig, maar voor eventuele vragen kun je contact opnemen met Staatsbosbeheer Texel via texel@staatsbosbeheer.nl.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog