www.boswachtersblog.nl/ Texel

Update vrijwilligersgroep Korverskooi op Texel

6 december 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Het was al langere tijd een wens van Staatsbosbeheer Texel om de Korverskooi, de eendenkooi vlakbij De Koog, samen met een vaste groep vrijwilligers te gaan onderhouden. Een aantal maanden geleden deden wij een oproep waar enthousiast op werd gereageerd. De nieuwe vrijwilligersgroep begon in september en sindsdien is er al veel werk verzet, tijd voor een update! 

Eendenkooien zijn een bijzonder onderdeel van ons cultureel erfgoed. Vaak liggen ze verstopt in een afgelegen bosje. Een eendenkooi bestaat uit een plas water met een of meerdere vangpijpen. Vroeger werden er eenden gelokt en gevangen voor consumptie, tegenwoordig worden de kooien voornamelijk gebruikt voor het ringen van vogels voor onderzoek.

Modernste eendenkooi van het land

In 1931 kocht Dirk Korver de eendenkooi bij De Koog, hij was de laatste particuliere eigenaar van het terrein. De kooi is naar hem vernoemd. Dirk Korver heeft de kooi gemoderniseerd en tot de modernste eendenkooi van het land gemaakt. Staatsbosbeheer kocht de Korverskooi in 1961. Sindsdien zijn er meer dan 65.000 vogels gevangen en geringd voor onderzoek. Vanaf 1992 gebeurt dit door de Vogelwerkgroep Texel. Verschillende kooikers hebben het gebied door de jaren heen voor Staatsbosbeheer beheerd. Als laatste Leo Daalder die er in 2017 na bijna 24 jaar mee stopte.

Genoeg te doen

Zonder het structurele onderhoud begonnen bramenstruiken de afgelopen jaren te domineren in het kooibos en groeide de vangpijpen dicht met waterplanten. Genoeg te doen voor de nieuwe vrijwilligersgroep. Om te beginnen werden de paden weer toegankelijk gemaakt zodat er weer makkelijk een rondje om de kooiplas gelopen kon worden. Het water in de vangpijpen werd uitgebaggerd, bramenstruiken rondom de vangpijpen verwijderd en de tegelrand vervangen. De onbruikbare rietmatten werden weggehaald en zullen binnenkort vervangen worden, waar nodig ook de betonnen palen waar de rietmatten aan bevestigd zijn. Daarnaast zijn er sneeuwklokjes gepland, dit was vroeger een extra inkomstenbron van Kooikers.Graven in het verleden

Naast het uitvoeren van herstelwerkzaamheden zijn een aantal vrijwilligers in de geschiedenis van de kooi gedoken. Met oude kaarten en beeldmateriaal uit verschillende archieven puzzelen ze het verhaal van de Korverskooi aan elkaar. De rijke geschiedenis bevestigt wat een bijzonder onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed eendenkooien zijn. Een onderdeel dat we graag in ere willen houden. Regelmatig onderhoud aan de paden, rietmatten en vangpijpen is hiervoor van groot belang. We zijn ontzettend blij dat we dit nu kunnen realiseren met een groep vrijwilligers die het werk van Leo Daalder en eerdere kooikers voortzetten. In de toekomst willen wij bezoekers ook kunnen laten genieten van dit prachtige stukje Texel en de geschiedenis van de plek delen door middel van excursies.

reageren

geef een reactie

 • Kees Jaap Harting
  6 december 2019 om 21:05

  Leo begon in 1993. Dat is dan (bijna) 24 jaar ?

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   7 december 2019 om 09:03

   Oeps je hebt gelijk, ik heb het aangepast! 🙂

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog