www.boswachtersblog.nl/ Texel

22 februari opruimactie in De Slufter – help je mee?

17 februari 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

De combinatie van storm Ciara en hoog water zorgde er vorige week voor dat De Slufter volstroomde met water. De Noordzee heeft een prachtig vloedmerk achter gelaten, een bron van leven. Helaas brengt de zee niet alleen natuurlijk materiaal met zich mee maar ook veel zwerfafval. A.s. zaterdag 22 februari is onze opruimactie in De Slufter en hopen we met een grote groep vrijwilligers alles wat niet thuishoort in het gebied op te ruimen. Help je ook mee? Na afloop staat er een warme kop soep voor je klaar bij Café-Restaurant De Slufter.

Vloedmerk

Elke winter loopt De Slufter een aantal keer vol met zeewater uit de Noordzee. Dit water voert allerlei natuurlijke materialen mee. Zodra het water wegstroomt blijft er een mooi vloedmerk achter. Je hebt het vast weleens gezien op het strand. Een randje met wier en algen vormt de basis. Het is de plek waar je speciale vondsten kunt doen, een haaienei bijvoorbeeld. Of een bijzondere schelp. Na een storm ontstaat er een vloedmerk dat niet zomaar meer wegspoelt. En dat is goed nieuws voor de natuur.

Rottende resten als voedselrijke basis

De rottende resten van het natuurlijke materiaal zorgen in De Slufter voor bijzondere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. De basis van het vloedmerk bestaat langs de Noordzee uit bruine algen, algblaaswier, knotswier en riemwier, maar ook dode dieren zijn een belangrijk onderdeel. Bijvoorbeeld resten van schelpdieren, zeesterren, krabben, vogels en vissen. Hoe dikker de lagen rottend materiaal, hoe meer soorten er van profiteren. Je vindt in het vloedmerk bijvoorbeeld insecten als strandoprollers, pissebedden, wiervliegen en strandkortschilden. Daarnaast kom je vooral kortlevende planten tegen, zoals zeeraket en de zeldzame gele hoornpapaver.

Bijzondere vondsten tussen het afval

Het water voert helaas niet alleen natuurlijk materiaal mee, maar ook zwerfafval. Zeker met een flinke storm kan er veel afval in De Slufter terecht komen. Vanwege dit afval worden vloedmerken soms in z’n geheel opgeruimd, maar daarmee verdwijnt ook de bijzondere natuurwaarde. Wij ruimen dus alleen het afval op uit het vloedmerk en laten het natuurlijke materiaal lekker liggen, zodat planten en dieren ongestoord blijven. Grote stukken plastic, piepschuim, glas, verpakkingsmaterialen, maar soms ook bijzondere vondsten. Zo vond een vrijwilliger ooit flessenpost uit Engeland. Opruimen is dus zeker niet saai, wie weet wat je tegenkomt!

Help je mee?

Vrijwilligers die willen helpen zijn welkom vanaf 09.30, verzamelpunt is onderaan de trap aan het eind van de Slufterweg. De opruimactie duurt tot 12:15. Café Restaurant De Slufter zorgt voor een warme kop soep na afloop en Gemeente Texel voert het verzamelde afval af. Als je een Facebook account hebt kun je via het Facebook evenement laten weten dat je aanwezig bent en ook je Facebook vrienden uitnodigen voor de actie. Voor vragen kun je contact opnemen met Anna Sprenkeling via 06-10203149 of a.sprenkeling@staatsbosbeheer.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog