www.boswachtersblog.nl/ Texel

Kuikens naar de crèche

9 juni 2020 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Al piepend zwemmen de twee kleine pulletjes (eendenkuikens) door het water. Ze zijn kwetsbaar maar gaan gelukkig recht op hun doel af: een groepje eidereenden met kuikens iets verderop. De golfjes zijn minimaal maar toch is het heel wat om te trotseren voor de donzige diertjes. Samen met mijn collega staan we aan de rand van het water te kijken. We moedigen de pulletjes die we net hebben uitgezet aan; kom op, nog een klein stukje! Een spannende voetbalwedstrijd is er niets bij.

Het grootste gevaar voor deze diertjes: hongerige meeuwen, bij vorige uitzettingen werd er af en toe een meegepakt. De kuikens zijn kwetsbaar wanneer ze alleen zwemmen. Een paar minuten later hebben de eendjes hun bestemming veilig bereikt. Ze worden vrijwel direct opgenomen door de groep.

Samen sterker

Rond deze tijd trekken de eidermoeders met hun kroost van de nestplaats op land naar het water. Een gevaarlijke missie: hongerige meeuwen azen op de jonge eendjes. Daarom werken de moeders samen: de vrouwelijke eidereenden brengen hun kleintjes samen onder in een crèche. Verschillende groepjes eidereenden voegen samen en zo kunnen ze hun kuikens beter beschermen. Het is een indrukwekkend gezicht, soms zie je er wel meer dan 100 samen zwemmen!

Broedvogel uit het noorden

Veel broedvogels op Texel komen vanuit het zuiden om hier te broeden maar de eidereend is afkomstig uit noordelijke streken. Voor deze bijzondere vogels is ons eiland een van de meest zuidelijk broedgebieden. Ze overwinteren in grote aantallen in het zeewater rondom Texel. De samenwerking tussen de eiderdames start al in de broedtijd. Het komt regelmatig voor dat jonge eenden hun ei in het nest van een ander vrouwelijk familielid leggen. Soms zijn er oudere eenden die alleen maar eieren van andere eiders in hun nest hebben!

Opperste concentratie

Eidereenden zijn goed te bewonderen in De Slufter. De vrouwtjes met jongen zie je nu vanaf het uitkijkpunt bij het Diepe Gat en langs de kreken in het struingebied. De overleving van de jonge kuikens hangt van de waakzaamheid van de moeders. Het beschermen van de kuikens vergt opperste concentratie van de vrouwtjes. Wanneer er paniek uitbreekt in een eidercrèche hebben de meeuwen vrij spel. Het is daarom belangrijk om de crèches alle rust te gunnen. Geniet van een afstandje en houd honden aan de lijn.

Uit het oog maar niet uit het hart

De komende weken zullen er nog meer pullen uit het nest komen. Soms lijken ze hun moeder kwijt te zijn, maar dat is meestal niet het geval. Ontferm je alleen over de kleintjes als ze bijvoorbeeld vastzitten in het schuim of erg verzwakt zijn. De dierverzorgers van Ecomare controleren de pullen en als ze weer gezond zijn zetten de boswachters van Staatsbosbeheer ze uit.

reageren

geef een reactie

  • Kees Driesse
    15 juni 2020 om 07:55

    Alweer een bewijs, dat dieren veel slimmer zijn dan wij vaak denken. Maar aan de andere kant: een meeuw moet ook eten, dus laat de natuur haar gang maar gaan.

  • FilmFabriekGroningen
    9 juni 2020 om 09:23
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog