www.boswachtersblog.nl/ Texel

Missie geslaagd!

2 juni 2021 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Rond deze tijd worden bij Ecomare, zeker na stormachtig weer, regelmatig pulletjes (eendenkuikentjes) binnengebracht. Dat was ook vorige week het geval. Vier eiderjongen werden gevonden op het strand bij de vuurtoren. Het waaide hard en in de woeste branding konden de kleintjes de rest van de groep niet bijhouden. Na een weekend aansterken waren ze afgelopen dinsdag gezond genoeg om weer uitgezet te worden. Doordat vrouwtjeseiders voor elkaars kroost zorgen, worden de pulletjes vaak moeiteloos opgenomen in een willekeurige groep.

Spannende zwemtocht

Helemaal moeiteloos gaat dat uitzetten ook weer niet. Hongerige meeuwen vliegen boven ons als we aankomen bij het uitkijkpunt Diepe Gat, ten noorden van de hoofdingang van de Slufter. We zien al snel verschillende ‘crèches’, een groep vrouwelijke eiders met kleintjes, in het water. We zoeken een groep pulletjes die ongeveer even oud zijn als onze vondelingen. En dan het liefst niet te ver weg zodat de jonge vogels niet zo lang alleen hoeven te zwemmen. Op open water zonder de bescherming van volwassen eiders zijn ze namelijk een gemakkelijke prooi voor meeuwen. We laten de eendjes voorzichtig zakken in het water en ze zwemmen al piepend precies de goede kant op. De kleintjes voegen zich bij de crèche alsof ze er altijd al bij hebben gehoord. Missie geslaagd!

https://twitter.com/BoswachterAnna/status/1397244862123098112

Broedvogel uit het noorden

Veel broedvogels op Texel komen vanuit het zuiden om hier te broeden maar de eidereend is afkomstig uit noordelijke streken. Voor deze bijzondere vogels is ons eiland een van de meest zuidelijk broedgebieden. Ze overwinteren in groten getale in het zeewater rondom Texel. De samenwerking tussen de eiderdames start al in de broedtijd. Het komt regelmatig voor dat jonge eenden hun eieren in het nest van een ander vrouwelijk familielid leggen. Soms zijn er oudere eenden die alleen maar eieren van andere eiders onder zich hebben. De mannetjes, met hun zwart-witte verenkleed, zie je nu steeds minder. De vrouwtjes hebben een bruine schutkleur, handig voor het broeden op de grond. Kop en snavel hebben een krachtige driehoekige vorm, geschikt voor het openbreken van schelpdieren.

Voorkom paniek

Eidereenden zijn goed te bewonderen in de Slufter. De vrouwtjes met jongen zie je nu vanaf het uitkijkpunt bij het Diepe Gat en langs de kreken in het struingebied. De overleving van de jonge kuikens hangt van de waakzaamheid van de moeders. Het beschermen van de kuikens vergt opperste concentratie van de vrouwtjes. Wanneer paniek uitbreekt in een eidercrèche hebben de meeuwen vrij spel. Het is daarom belangrijk de crèches alle rust te gunnen. Geniet van een afstandje en houd honden aan de lijn.

Uit het oog maar niet uit het hart

In de komende weken zullen er nog meer pullen uit het nest komen. Soms lijken ze hun moeder kwijt te zijn, maar dat is meestal niet het geval. Ontferm je alleen over de kleintjes als ze bijvoorbeeld vastzitten in het schuim of erg verzwakt zijn. De dierverzorgers van Ecomare controleren de pullen en als ze weer gezond zijn zetten de boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer ze uit.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog