www.boswachtersblog.nl/ Zuid-Holland

Column: Eigenlijk zijn we allemaal boswachter!

11 juli 2018 Boswachter Jenny van Leeuwen in Zuid-Holland

Natuur is ‘in’! Gelukkiger kun je een boswachter niet maken. Tien jaar geleden, toen ik als boswachter begon, was dat nog wel anders... Ik was toen nog een van de weinige vrouwelijke, jonge boswachters. Er heerste nog alom verbazing over dat ik geen grijze baard heb. Het was in een tijd dat een vrouwelijke collega door (nota bene) een juffrouw van de basisschool terug werd gestuurd, omdat zij geen man was (echt waar!). Juf had de klas op de komst van een man voorbereid en nu stond er een vrouwelijke boswachter voor haar neus. Alle reden voor paniek natuurlijk… Uiteraard was mijn collega ‘mans’ genoeg om tegen deze juffrouw te zeggen dat zij toch écht deze natuur-les zou verzorgen. De kinderen maakten inderdaad helemaal geen probleem van een vrouwelijke boswachter, het probleem was vooral de verwachting van de juf zelf…

Deze column staat in Toeractief, een wandel- en fietsmagazine met routes en achtergrondverhalen www.toeractief.nl

Daarna is het gelukkig snel gegaan. Het boswachtersbestand is aardig verjongd en vervrouwd. De jonge boswachters zijn flink de ‘boer’ op gegaan onder andere via social media en andere mediakanalen. De bioscoopfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ gaf vervolgens ook een behoorlijke impuls aan de populariteit van de natuur. Heel Nederland smulde van jonge ijsvogeltjes, spelende vosjes en knuffelige veulentjes. Prachtige beelden!

De baan van boswachter is nu immens populair! Op iedere vacature solliciteren honderden enthousiaste aanstaande boswachters. Onlangs werd er zelfs een tv-programma ‘Boswachter gezocht’ voor opgetuigd. Het programma gaf een mooi beeld van de veelzijdige baan van boswachter. Want reken maar dat óók de baan van boswachter behoorlijk is veranderd. Boswachters moeten tegenwoordig echt een duizendpoot zijn. We zijn ook aanpreekpunt voor publiek en media, organiseren burgerparticipatie, sturen vrijwilligers aan, faciliteren evenementen, draaien mee in projecten, nemen jong én oud mee op excursie en zijn verantwoordelijk voor de recreatie- én informatievoorzieningen. Tegenwoordig komt een moderne boswachter nog amper de helft van de tijd in de natuur… Maar het is en blijft een prachtige baan, júist door die afwisseling en veelzijdigheid. Ik prijs mij zeer gelukkig in het boswachtersbestaan.

Wat ik wel steeds vaker denk is dit: als we dan allemaal zo graag boswachter willen worden, dan brengen we dat toch vandaag nog in de praktijk?! Allemaal handen uit de mouwen om de natuur mooi, schoon en veilig te houden. Help mee met tellen van planten en dieren of zet je op een andere manier in voor je eigen groene omgeving. Er is genoeg te doen. Eigenlijk zijn we dan toch allemaal boswachter?! We kunnen immers allen bijdragen aan de natuur en ik weet zeker: door jouw bijdrage voel je je straks ook echt (zo gelukkig als) een boswachter!

Vrijwilligers helpen Staatsbosbeheer bij het tellen van vogels
Ook in het beheer kun je de handen uit de mouwen steken!
reageren

geef een reactie

  • Heleen
    19 juli 2018 om 08:56

    Mooi verwoord! We kunnen allemaal boswachter zijn! Ieder op zijn eigen manier. Als deelnemer aan het mooie programma ben ik daar nog meer van overtuigd geraakt! Succes Jenny.

  • lies
    11 juli 2018 om 20:10

    blij dat boswachters ook biodivers mogen zijn

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog