www.boswachtersblog.nl/ Aan Zee

Eiland Haringvreter binnenkort weer toegankelijk voor publiek

9 maart 2020 Boswachter Karel Leeftink in Aan Zee

De Haringvreter, een klein eiland in het Veerse Meer, is vanaf 15 maart weer toegankelijk voor recreanten. Het eiland was in de wintermaanden afgesloten, omdat het grote aantal damherten in deze periode door middel van afschot is verkleind. Deze maatregel was noodzakelijk omdat het aantal dieren de afgelopen jaren sterk was toegenomen. Het grote aantal dieren heeft negatieve effecten op de andere natuur op het eiland.

Afgelopen winter

Staatsbosbeheer is na een zorgvuldige voorbereiding deze winter op de Haringvreter in het Veerse Meer gestart met het afschot van damherten. De Provincie Zeeland verleende toestemming om de maatregel tot eind februari uit te voeren. Afgelopen zomer waren er ruim 650 damherten aanwezig op het eiland. In de wintermaanden zijn er 387 damherten geschoten. Op het eiland zijn momenteel nog steeds meer dan 250 damherten aanwezig. Dat is meer dan de natuur op het eiland aan kan. Het doel is om het aantal damherten terug te brengen naar 150. Bij dat aantal verwachten we geen grote negatieve effecten op de andere aanwezige natuur op het eiland.

Hoe verder?

Komend voorjaar vindt er net als andere jaren op het eiland een telling plaats van het aantal damherten, dit is de zogenaamde voorjaarsstand. In september gaan we de dieren nogmaals tellen om goed in kaart te brengen hoeveel jongen er geboren zijn. Op basis van deze tellingen ronden we de volgende winter het verminderen van de damherten op de Haringvreter af om uiteindelijk uit te komen op de gewenste doelstand van 150 dieren. In deze wintermaanden wordt opnieuw het eiland afgesloten voor publiek om dit veilig en zorgvuldig uit te voeren. In de jaren daarna wordt de populatie op reguliere wijze beheerd om het aantal stabiel te houden, net als in andere Zeeuwse gebieden waar damherten voorkomen, zoals de Manteling van Walcheren en Kop van Schouwen.

In november schreef ik over dit onderwerp ook een blog. Meer weten? Je leest het terug op

https://www.boswachtersblog.nl/aanzee/2019/11/25/afschot-damherten-haringvreter-gestart/

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog