www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Oude tijden herleven in Noordwolde

10 maart 2016 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

HeideplaggenNOORDWOLDE – Woensdag 8 maart zijn vrijwilligers begonnen met het afplaggen van een heideterrein van Staatsbosbeheer bij Noordwolde. De plaggen worden gebruikt als dakbedekking voor de hutten bij de Spokeplas.

Een plaggenhut of spitkeet is een eenvoudige met heideplaggen bedekte hut. Ze waren te vinden in de armste gebieden van Nederland en werden bewoond door arme arbeiders, vaak met grote gezinnen. Een plaggenhut was een eenvoudig bouwwerk, Het dak was bekleed met plaggen die uit het omliggende land werden gehaald. Eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw kwam de plaggenhut op grote schaal in gebruik als woning voor de armen. De hutten waren te vinden op de onverdeelde heidegebieden die buiten de dorpen lagen. Rond Noordwolde lag vroeger veel meer heide en hier hebben veel plaggenhutten gestaan.

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog