www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Buitenplaats Elswout zwaar getroffen door storm Poly

7 juli 2023 Boswachter Anne Voorbergen in Noord-Holland

Afgelopen woensdag raasde storm Poly met windstoten van meer dan 140 km/uur over het land. De stad Haarlem en omgeving werd hard getroffen. Zo ook Buitenplaats Elswout, waar vooral veel oude beuken omwaaiden.
De schade is enorm. Voor de boswachters van Elswout is er nauwelijks tijd voor besef.
Na de storm is direct gestart met het toegankelijk maken van de paden. Een grote en zware klus die nog een tijd gaat duren.

Vitale beuken
Vooral beuken zijn slachtoffer van de storm. Veel beuken zijn met kluit en al omver gewaaid. Die kluiten hebben soms een diameter van wel zes meter, erg imposant om te zien. Naast beuken zijn er essen, kastanjes en lindes getroffen. Veelal vitale bomen, die vol in het blad stonden.

Onveilige paden

Veel wegen en paden zijn door gevallen bomen onveilig om te bewandelen. Niet alleen omdat er een boom overheen ligt, ook omdat er nog takken op scherp hangen die met een zuchtje wind naar beneden kunnen komen. De gevaarlijk hangende takken worden in de bosbouw ook wel ‘widowmaker’ genoemd. Naast deze widowmakers zien we scheuren in de paden. Zo’n scheur ontstaat doordat de kluit van een boom ietwat los is gekomen tijdens de storm. Deze bomen staan nog, maar we laten een extern bureau beoordelen of dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Team van professionals
Naast het team boswachters zijn ook verschillende aannemers ingehuurd om te helpen met de klus. Volgende week krijgt het team hulp van boswachters uit andere delen van Nederland. Het is risicovol werk dat veel tijd kost en met aandacht moet worden uitgevoerd.

Hart van de buitenplaats toegankelijk
Het hart van de buitenplaats, dus de hertenbaan met de Orangerie en de omgeving van de koetshuizen is toegankelijk voor publiek. Het overige deel van de buitenplaats is vanwege de veiligheid tot nader order gesloten.

Staatsbosbeheer vraagt om begrip en geduld
Ondanks de waarschuwingen en afsluitingen zien we bezoekers door de hekken en over de linten klimmen. Vandaag hebben we een aantal uit het risicogebied gestuurd. We vragen bezoekers om begrip voor de situatie en geduld.
Staatsbosbeheer doet haar uiterste best om Elswout weer toegankelijk te maken voor bezoekers. Wanneer de paden of een deel ervan weer toegankelijk zijn, wordt daarover gecommuniceerd.

 

reageren

geef een reactie

 • Henk van Nieuwenhuizen
  9 juli 2023 om 12:52

  Jammer, dat er zoveel beuken gesneuveld zijn. Zou wel meer overzicht foto’s willen zien of komende week zelf willen fotograferen.

  • Anne
   9 juli 2023 om 13:44

   Helaas, ik verwacht dat het risicogebied a.s. week nog gesloten zal blijven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog