www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Elswout cultuurhistorische parel van Staatsbosbeheer

4 juli 2018 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Dit jaar is uitgeroepen tot het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed. Een initiatief van de Europese commissie om veel mensen in contact te brengen met ons erfgoed. Staatsbosbeheer verbindt zich hier graag aan door maandelijks één van onze cultuurhistorische parels met een bijzondere activiteit in de kijker te zetten. Ik ben trots dat dit voor de maand juli Buitenplaats Elswout is. Het vormt ook het decor van een heel bijzonder klassiek muziekfestival op 22 juli: Klaterklanken.

Buitenplaats Elswout
Vroeger werden buitenplaatsen aangelegd door welgefortuneerde stedelingen. Het werd gebruikt als (zomer)verblijf. Een daarvan is buitenplaats Elswout. Het werd ruim vier eeuwen geleden aangelegd. Kenmerkend voor Elswout zijn het sprookjesachtige landschapspark met mysterieuze follies, vijvers kronkelende paden met bruggetjes en de markante gebouwen die het complex erbij kreeg bij de wisseling van de eigenaren. Zij drukten hun stempel op deze buitenplaats naar gelang hun smaak en de trends.

De poort staat open
Het gebruik van buitenplaats Elswout was exclusief. De eigenaar en een handvol gelukkige bezoekers konden het aanschouwen. Sinds Elswout in 1970 in eigendom van Staatsbosbeheer kwam werd de poort steeds verder geopend voor publiek om van dit nationale erfgoed te genieten. Verval van de gebouwen is stapsgewijs aangepakt door ze in oude luister te herstellen en een nieuwe functie te geven. Dit wordt samen met het landschapspark en het omliggende natuurgebied vakkundig beheerd en onderhouden. Zodat iedereen de vier eeuwen geschiedenis en de prachtige natuur die zich er heeft ontwikkeld volop kan ervaren. En ik hoop natuurlijk nog vele eeuwen lang!

Concertwandelingen
Stichting Festivals Haarlem organiseert voor het tweede jaar Klaterklanken op Elswout. Aan dit fantastische initiatief verlenen we graag onze medewerking. De concertwandelingen van 1,5 uur worden op 22 juli gehouden. Je komt op de mooiste plekjes van Elswout. Hier worden als het ware miniconcertjes gegeven van topmusici. De muziek is geïnspireerd op de natuur en cultuur van Elswout. Heel bijzonder en een echte aanrader. Ook voor kinderen zijn er enkele familieconcertwandelingen van 45 minuten. Er is meer. Voor de kleintjes zijn er gratis interactieve voorstellingen Be Bach met acteur Ton Meijer. De dag wordt afgesloten met een heus Elswout symfonie. Iedereen is welkom hierbij aanwezig te zijn. Voor wie Klaterklanken niet wil missen kijk op www.klaterklanken.nl voor meer informatie en tickets.

Staatsbosbeheer en cultureel erfgoed
Veel mensen denken dat we alleen natuur beheren. Wist je dat ruim 800 monumenten aan onze zorg zijn toevertrouwd? Van buitenplaatsen, forten, kastelen, hunebedden en historische tuinen tot oude spoorbruggen en archeologische schatten. Monumenten van wereldklasse die onlosmakelijk verbonden zijn met het landschap waarin zij staan. Samen vertellen ze het verhaal over de geschiedenis van Nederland. We koesteren ons cultureel erfgoed en geven monumenten een nieuwe functie, met respect voor de historie en de natuur. Samen met overheden, ondernemers en honderden vrijwilligers zorgen we ervoor dat de monumenten en het landschap behouden en toegankelijk blijven.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog