www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Opknapbeurt Noorderbos in de Houtrak afgerond

20 december 2018 Boswachter Jamie Jenner in Noord-Holland
De opgeknapte paden in het Noorderbos.

De paden zijn flink opgeknapt in het Noorderbos.

Is het u ook al opgevallen? De paden in het Noorderbos van de Houtrak zijn flink opgeknapt. Op de meeste paden is een nieuwe laag halfverharding aangebracht. Ook zijn ze breder geworden en zijn er nieuwe paden bijgekomen. Hierdoor kan iedereen het gehele jaar gebruik maken van de paden. Zo zijn er meer rondjes te lopen door het bos. En dat niet alleen; her en der staan nieuwe bankjes en picknicksets om even uit te rusten en te genieten.

Noorderbos

Het Noorderbos is begin jaren ’90 aangelegd in de Houtrakpolder. De paden uit deze periode zijn  zogenaamde beheerpaden. Rechte en strakke lijnen dwars door of langs het bos kenmerken deze paden die vooral gebruikt werden voor onderhoud en afvoeren van hout. De laatste jaren bleek al dat de paden niet genoeg draagkracht hadden voor de zware machines. Voor een wandeling door het bos, vooral in de winter, had je stevige schoenen of kaplaarzen nodig. Met de inkomsten van het Groene Schip voor een kwaliteitsimpuls was het dan ook één van de eerste wensen om de paden aan te pakken en meteen een verbeterslag voor de bezoeker te creëren.

Beter wandelen

In de zomer van 2018 werd er gestart met het opknappen van de beheerpaden. Nu, een aantal maanden later, liggen de paden erin. Ook picknickplekken, bankjes, hekwerken en een grotere parkeerplaats zijn opgeknapt en zorgen ervoor dat het gebied beter beleefbaar is. Zo zijn er ook nieuwe wandelpaden aangelegd en komt er een extra brug over de Noordertocht, waardoor er gemakkelijker een rondwandeling gemaakt kan worden. Nu betekenen de huidige verbeteringen niet dat de volledige verbeterslag voor het Noorderbos klaar is. De komende tijd zullen er nog borden komen en maken we de aansluiting naar het Groene Schip. Deze winter wordt er ook weer geplant in het voedselbos.

Voedselbos Houtrak

In het Noorderbos ligt namelijk  het voedselbos Houtrak. Vorig jaar heeft het Voedselbos Houtrak groen licht gekregen als pilotproject in het samenwerkingsverband ‘Green Deal Voedselbossen’ samen met Staatsbosbeheer en Stichting Voedselbosbouw Nederland. De aanleg van het voedselbos wordt mede gefinancierd door Greenchoice. In de laatste week van november zijn er al ruim 1250 nieuwe bomen en heesters geplant. De vrijwilligers van Stichting Voedselbosbouw Nederland maken zo van een stuk grasland een uniek stukje landbouw gebaseerd op de ecologische uitgangspunten van bossen. Hierdoor wordt het Noorderbos steeds een stukje mooier!

Planten voedselbos Houtrak
Vrijwilligers planten nieuwe bomen in het voedselbos van de Houtrak.
reageren

geef een reactie

 • Eli
  27 februari 2019 om 23:49

  Beste,
  Ik las met interesse dat er een voedselbos werd aangelegd in de Houtrak. Naast de Houtrak is een afvalopslag waar giftig bodemas is opgeslagen. Is de bodem van de Houtrak onderzocht of deze niet mogelijk verontreinigd is door de afvalopslag en gaat dit periodiek gecontroleerd worden om mogelijke verontreiniging van het voedselbos te voorkomen?
  Met vriendelijke groet,
  Eli

  • Boswachter Jamie Jenner
   28 februari 2019 om 11:03

   Beste Eli,

   Het Groene Schip is in milieu-termen een zgn. IBC- werk. IBC staat voor Isoleren, Beschermen en Controleren. De bodemas is volledig ingepakt in folie en afgedekt met een laag grond. Hierdoor is er geen uitwisseling met de bodem van het voedselbos en de rest van de Houtrakpolder mogelijk. Om dit te waarborgen wordt inderdaad o.a. het Groene Schip zelf en de grondwaterkwaliteit conform de milieuwetgeving periodiek gecontroleerd.
   Voor meer informatie kan je ook kijken op https://www.afvalzorg.nl/projecten/het-groene-schip/.

 • Mark
  23 december 2018 om 01:51

  Goedemorgen,

  Ik kom graag in het Noorderbos met mijn honden.
  Is er ook bekend wanneer de paden worden afgemaakt?
  Op dit moment is het voor de honden niet erg prettig wandelen vanwege het grind.

  Met vriendelijke groetene,
  Mark Sikking.

  Ps, erg overdreven om zoveel foto’s te moeten aanklikken om te bewijzen dat ik geen robot ben, het is een reactie aan een boswachter.

  • Boswachter Jamie Jenner
   7 januari 2019 om 16:37

   Beste heer Sikking,

   Alle paden zijn inmiddels definitief opgeleverd. Hopelijk slijt de bovenste laag nog iets, zodat het niet meer vervelend is voor uw honden.

   Met vriendelijke groet,
   Boswachter Jamie Jenner

   P.S. Helaas moeten deze stappen wel worden ondernomen om te kunnen aantonen dat u geen robot bent. Wij ontvangen, ondanks deze maatregelen, namelijk alsnog erg veel spam.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog