www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Zomer op Elswout

6 juli 2021 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Na maanden van coronabeperkingen is de zomer echt begonnen op Elswout. Dat vertaalt zich in de komst van jonge dieren, een doorstart van de reguliere excursies en de 4e editie van Klaterklanken. Maar ook het maken van keuzes om de levendigheid op Elswout in goede banen te leiden. Zo zal na verkennende gesprekken met de initiatiefnemers het Borski theater niet op Elswout plaatsvinden.

Nieuw leven

In de hertenbaan zijn 4 damhertkalfjes geboren. Dit schattige kwartet laat zich steeds vaker zien. De kerkuilen hebben jongen en de jonge zwaluwen onder het poortgebouw zijn inmiddels uitgevlogen. 2021 is ook weer een goed jaar voor de rietorchissen op Elswout. In juni kleurde de waterkanten tegenover het Grote huis volledig paars.

Programmering

De excursies ‘Ontdek buitenplaats Elswout’ zijn weer gestart. Afgelopen zondag was de primeur voor dit seizoen. Voor meer informatie kijk op www.staatsbosbeheer.nl/ontdekelswout.  Komend weekend vindt de 4e editie van Klaterklanken plaats: begeleide wandelingen met miniconcerten van klassieke topmusici. Er zijn zelfs concerten voor baby’s. Kijk hier voor meer informatie. In het 2e weekend van september speelt Toneelgroep Lava, bekend van de voorstelling ‘Viswijf’ in 2019 op Elswout een intieme voorstelling ‘Van de Melkboer’ op het grasveld voor de Modelboerderij. Een verhaal over drie halfzussen, een SRV-wagen en een ‘erfenis’ waar ze mee moeten dealen. Tickets

Borski theater

Staatsbosbeheer heeft recentelijk de mogelijkheden voor een muzikale voorstelling in 2023 over de geschiedenis van de voormalig eigenaresse Johanna Borski op Elswout onderzocht. Met de initiatiefnemers van de voorstelling, Tafel van Vijf Muziektheater is de geconcludeerd dat de voorstelling gezien de beperkingen en randvoorwaarden niet op Elswout kan plaatsvinden. Het verhaal over Johanna Borski is echter meer dan de moeite waard om te delen. In het toekomstige infocentrum over Elswout in het koetshuis krijgt de geschiedenis van Elswout en haar oud-bewoners een prominente plek.

Boswachtersspreekuur en informatiewandelingen

We gaan de komende jaren starten om de leegstaande gebouwen een nieuwe functie te geven en er worden verschillende projecten uitgevoerd ter versterking van de natuur en cultuurhistorie op Elswout. Voor omwonenden en geïnteresseerden organiseren we regelmatig informatiewandelingen. Kijk hier voor meer informatie en een folder over deze ontwikkelingen.

Op 6 juli organiseerde Staatsbosbeheer een eerste informatiewandeling met de omwonenden van Elswout. Met een flinke opkomst geïnteresseerde buren wandelden we langs de verschillende uitgevoerde projecten zoals de herstelde sluis, rode brug en wandelpaden en werd ingegaan op de plannen voor het oostelijk koetshuis en de modelboerderij. In de boerderij werd nog nagepraat en afspraken gemaakt voor het vervolg.

De bezoekers weten de de boswachters te vinden tijdens het spreekuur elke 1e vrijdag van de maand van 14:00 en 16:00 uur in de jachtkamer in het poortgebouw. Iedereen is van harte welkom voor vragen, wensen of ideeën. Aanmelding vooraf is niet nodig. Heb je liever contact per mail, dat mag ook natuurlijk ook via elswout@staatsbosbeheer.nl

 

reageren

geef een reactie

 • Ed Prins
  7 juli 2021 om 16:43

  Goed dat SBB hiertoe besloten heeft.

  Dit past in te hanteren criteria voor het gebruik van natuurgebieden. 
  Gebruik de omgeving waar ze voor bestemd is:

  -Theater en evenementen in Toneelzalen, concertzalen en evenementen locaties bv Caprera
  – Sport in recreatiegebieden en sportaccommodaties bv Spaarnwoude en Tetterodehal
  – feesten in evenementen locaties
  – Natuur en natuur gebonden recreatie activiteiten (IVN wandelingen e.d.)  in natuurgebieden

  Nevengebruik alleen toestaan als de hoofdfunctie er niet door verstoord wordt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog