www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Onveilige speeltoestellen worden verwijderd uit het Lingebos

12 maart 2019 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Voor de veiligheid van spelende kinderen haalt Staatsbosbeheer onveilige speeltoestellen weg uit het Lingebos in Vuren. Het gaat om toestellen op de ligweide en in het speelbos. Dit wordt voor het einde van maart uitgevoerd. De toestellen vertonen rotte plekken, onderdelen zitten los of er is gevaar voor beknelling. De toestellen zijn niet meer te repareren. Sommige toestellen die met kleine reparaties te maken zijn, worden gerepareerd en blijven dus staan. Voor het drukkere seizoen start, is het Lingebos dan weer veilig.

Niet te repareren
Uit periodieke veiligheidscontroles is gebleken dat vijf speeltoestellen niet veilig meer zijn. De houten speeltoestellen in het speelbos hebben hun maximale levensduur bereikt en dat is te zien. Deze toestellen hebben veel rotte plekken en zijn niet meer te repareren.

In het speelfort in het speelbos is een paal afgebroken. Van het plateau laten planken los. Er steken spijkers uit.

Houten delen van het fort laten los waardoor kieren ontstaan. Hier kunnen kinderen met hun vingers of kleding vast komen te zitten.

De bakken van de waterspeelplaats zitten los. Het is geen kwestie van een schroefje vastdraaien. De planken zijn rot, waardoor schroeven niet meer blijven zitten.

De ondergrond is ook erg belangrijk bij de veiligheidscontrole. Het moet een valdempende en obstakelvrije ondergrond zijn. Rond deze waterspeelplaats zitten diepe gaten, waardoor de ondergrond heel erg ongelijk is. Voor kinderen levert dit veel struikelgevaar op. Door alle palen en bakken die er staan, is het absoluut niet obstakelvrij. Het is niet mogelijk om hier op een eenvoudige en goedkope manier een veilige ondergrond van te maken. Bovendien beginnen de palen ook de rotten. Daarom wordt deze waterspeelplaats weggehaald.

Het ‘stoeltje’ van de kabelbaan breekt steeds af. De reparaties helpen niet. Het stoeltje hangt er nu al een tijd niet meer, dus de kabelbaan kan al niet meer gebruikt worden. Het houten afzet-plateau is rot, zakt door en heeft kieren en gaten. Het is al een keer gestabiliseerd aan de onderkant, maar dat is niet voldoende meer. Het is niet mogelijk om met de overgebleven onderdelen een veilige kabelbaan te plaatsen, dus alles wordt weggehaald.

De hoge glijbaan op de ligweide is niet geschikt voor jonge kinderen. Daarom is de eerste trede van de trap verwijderd. Kleine kinderen kunnen daar niet zelfstandig op klimmen. Het idee is dat zij dan de glijbaan niet zullen gebruiken. Maar volwassenen, of oudere broers of zussen, tillen de kleintjes toch op de trap. Het valgevaar voor de jonge kinderen is groot, want de leuningen bieden niet genoeg steun voor kleine kinderen. Tussen de traptreden zijn de opening groot, waar ze tussen kunnen glijden en bekneld kunnen komen te zitten. De glijbaan is zó hoog, dat je er als volwassene niet bij kunt vanaf de grond. Bovendien bevat de glijbaan losgeraakte onderdelen in het glijgedeelte, die verwondingen kunnen geven. Daarom halen we de glijbaan weg.

Toekomst
Op dit moment is de financiering van de recreatieve voorzieningen in het Lingebos niet toereikend. Daarom plaatst Staatsbosbeheer nu geen nieuwe speeltoestellen terug. Ook op andere onderdelen heeft het Lingebos aandacht nodig. Alleen basisvoorzieningen, zoals wandelpaden, kunnen met de huidige financiering aangeboden worden. Het speelbos is tien jaar geleden aangelegd toen de financiering van dit soort voorzieningen nog wel geregeld was. We kunnen dit soort voorzieningen niet meer alleen in de benen houden. Daarom zijn we een onderzoek gestart om met betrokkenen uit de omgeving te kijken naar de wensen en mogelijkheden voor het Lingebos. De verwachting is dat daarover eind 2019 meer duidelijkheid komt.

Essentaksterfte
In december 2018 sloten we het bos af voor bezoekers, omdat er veel zieke en dode essen stonden. Daarover schreef ik in dit blog. Begin januari zijn we begonnen met de kap van de essen en dat werk loopt op schema. Het bos wordt vanaf 15 maart weer opengesteld voor bezoekers. Tot april kunnen er nog wel bosbouwmachines door het bos rijden om het hout uit het bos te halen. Daardoor kunnen gedeelten van het bos tijdelijk nog even afgesloten worden. Als de machines helemaal weg zijn, herstelt Staatsbosbeheer waar nodig de paden.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog