www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Maaien voor meer..

20 september 2011 Boswachter Remi in Terschelling

De afgelopen weken zijn een aantal natte duinvalleien, waaronder de ijsbanen in Hoorn en Lies, gemaaid met een speciaal maaivoertuig. Deze machine kan op natte, drassige plaatsen maaien, zonder diepe sporen achter te laten. Dit komt door zijn grote, brede luchtbanden; deze banden zorgen er voor dat de duizenden kilo’s wegende machine over je tenen kan rijden, zonder dat het pijn doet. Toen ik laatst ging kijken bij de maaiwerkzaamheden, zakte ik met mijn  schoenen dieper in de blubber, dan de zware maaimachine van loonbedrijf Venema uit Smilde.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=G_7pTXNLoVg]

Vanaf juli beginnen collega’s Jan en Rein-jan graslanden te maaien. De plekken waar de meest bijzondere planten groeien worden het laatst in het jaar, vanaf augustus, gemaaid. En de natste plekken worden door de jaarlijks ‘ingevlogen’ lagewieldrukmaaier aangepakt. Dit jaar was er overigens meer werk voor de speciale maaier dan voorgaande jaren: wegens de natte zomer konden we op minder plaatsen zelf maaien dan gebruikelijk.

Het maaien van graslanden en natte duinvalleien is belangrijk voor veel planten en dieren. Vliegen, bijen libellen, sprinkhanen, muizen, grutto’s, kieviten, konijnen, hazen en reeën, om er maar (voor de vuist weg) eens wat te noemen. En duizendguldenkruid, parnassia, zonnedauw, gele dotterbloem, gevlekte orchis, welriekende nachtorchis…… enzovoort.

We maaien het liefst zo laat mogelijk, om bijvoorbeeld weidevogels met jongen niet op te jagen en om (bijzondere) planten, zoals orchideeën kans te geven zaden te maken en te verspreiden. Door niet alles in 1 keer te maaien, krijgen dieren ook de kans te vluchten in het hoge gras, dat nog even langer blijft staan. Het maaien is nodig om dichtgroeien van bijvoorbeeld de duinvalleien met riet en struiken tegen te gaan, en om voedingstoffen af te voeren, wat weer gunstig is voor de bijzondere plantengroei.[slideshow]

En schaatsen gaat natuurlijk ook stukken beter, zonder bomen en struiken in het ijs….

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog