www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Vogels en andere dieren in de kou

8 februari 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Via twitter, dit blog en in het veld worden ons geregeld vragen gesteld over het wel en wee van de vogels en andere dieren tijdens de vrieskou. Hoe redden deze dieren het wanneer alles bevroren is en onder een laag sneeuw ligt?

Laten we beginnen bij de vogels. Veel van de vogels die overwinteren in het Waddengebied trekken bij strenge vorst richting het zuiden. Een collega uit de Biesbosch zag bijvoorbeeld erg veel eenden die waarschijnlijk afkomstig zijn van het dichtgevroren IJsselmeer en de Waddenzee. Toch blijven er ook nog veel vogels hier, gisteren op de boot zag ik grote groepen midden op de ijsschotsen dicht tegen elkaar aan zitten. Ze sparen hun energie en teren grotendeels op de vetreserve die ze in de aanloop naar de winter hebben opgedaan. De wadplaten liggen onder een laag ijs en deze vogels moeten elders hun voedsel zoeken, bijvoorbeeld op het strand langs de vloedlijn. Je ziet daar nu rosse grutto’s, groepen scholeksters, bonte strandlopers, kanoeten en de gebruikelijke drieteenstrandlopers. Om energie te besparen vliegen ze zo min mogelijk.

Voor de vogels rond het huis zijn vetbollen, zangzaad en pindakettingen een welkome aanvulling. Wanneer al het open water is dichtgevroren hebben de vogels wel een probleem tenzij er sneeuw ligt, dat eten ze ook. Je kan ook een schoteltje met water neerzetten, om ervoor te zorgen dat het iets minder snel dichtvriest kan je er wat suiker aan toevoegen. Zet geen warm water neer, de condens bevriest namelijk erg snel.

Voor ons vee, de Galloway runderen, Exmoor pony’s en geiten, geldt eigenlijk hetzelfde wat betreft water. Wel hakken we altijd wakken in de drinkpoelen. We rijden ook extra controlerondes om de dieren goed in de gaten te houden en we voeren ze als er sneeuw ligt bij met hooi. Na een dierenartscontrole vorig jaar bleek dat ze allemaal goed de strenge winter van 2010/2011 zijn doorgekomen. Ze kunnen dus tegen een stootje.

reageren

geef een reactie

  • meyndert bos
    8 februari 2012 om 15:15

    Voor de vogels is het te hopen dat de winter niet te lang aanhoudt maar wat mij betreft mag het nog wel even !! Dit is natuurlijk niet extreem want de rest van de winter hebben ze het neit al te moeilijk gehad Toch ??

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog