www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Mooi in de vijver, vervelend in de natuur

5 september 2012 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Een mooie tuinvijver, met lelies, goudvissen en allerhande andere groenblijvende planten, dat is mooi voor in de tuin. Wat veel mensen niet weten is dat er vijverplanten (en vissen) zijn die van nature niet in Nederland thuishoren. Deze soorten noemen we exoten. Nou zijn niet alle exoten direct schadelijk voor de natuur maar er zijn er een paar die zich soms gaan uitbreiden ten koste van alle natuurlijke planten en dieren die bijvoorbeeld in de duinen voorkomen. Gooi daarom nooit planten of dieren uit een aquarium of vijver in de natuur.

Een vervelend voorbeeld van zo’n zogenaamde invasieve soort in de watercrassula. Dit plantje werd bij een planteninventarisatie eerder dit jaar door medewerkers van FLORON gevonden in een duinplas bij Midsland aan zee. Waarschijnlijk heeft iemand met een vijver zijn of haar overbodige planten in de duinplas gedumpt. Om te voorkomen dat het plantje zich uitbreidt over de andere duinplassen en daar zeldzame planten als oeverkruid en draadgentiaan overgroeit hebben we vandaag met een kraan de plantjes verwijderd.

Een andere soort waar we op Terschelling mee te maken hebben is de zonnebaars, een vraatzuchtig visje dat vrijwel alles eet dat hij tegenkomt. Rugstreeppadden, andere vissen, kikkers; alles gaat erin. Gelukkig heeft Intratuin al aangegeven dat ze stoppen met de verkoop van deze vis. Voor nog iets meer info zie deze aflevering van Één vandaag.

[slideshow]

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog