www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Vissen, amfibieën en vogels bij Doodemanskisten

10 januari 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Nu zagen, in september pas baggeren en de rest van het werk. Waarom niet alles tegelijk zodat het project klaar is voor de zomer? Daar hebben we een paar goede redenen voor, want eigenlijk zouden we zelf ook het liefst alles zo snel mogelijk klaar hebben.

In verband met broedende vogels is de winter de meest gunstige periode om boswerkzaamheden uit te voeren. We gaan er vanuit dat het broedseizoen op 15 maart begint, dus voor die tijd moeten de bomen en struiken zijn weggehaald, anders gaan er weer vogels in broeden. Daarnaast is op dit moment ook de bosdunning bij Formerum van start gegaan. De grote zaagmachine is nu dus op het eiland en kan het werk bij Doodemanskisten snel en met naar verhouding lage kosten meenemen. Deze week wordt de klus geklaard. Voor degenen die zich afvragen waarom er op één van de eilandjes nog twee dennen zijn blijven staan; hier zitten reigernesten in en mogen niet gekapt worden.

Het baggeren doen we pas vanaf september. Dit is na afloop van het broedseizoen van watervogels en net voor de winter. In de winter is baggeren niet verstandig omdat veel vissen en amfibieën overwinteren in de modderige bodem. Voordat ze zich weer ingraven moet de klus dus geklaard zijn.

Het gevolg van deze volgorde van werken is wel dat Doodemanskisten er in de zomer ‘niet af’ bij ligt. We doen wel ons best om het er zo verzorgd mogelijk uit te laten zien, takken en boomstronken worden bijvoorbeeld versnipperd en afgevoerd en de paden worden hersteld.

reageren

geef een reactie

  • Doodemanskisten vastgelegd | Staatsbosbeheer Terschelling
    11 oktober 2013 om 17:18

    […] duinmeertje Doodemanskisten, tegen het dorp West-Terschelling. Zie de eerder geposte blogs: 1, 2, 3, 4, 5, en 6. Genoeg geschreven […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog