www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Nieuwe wandelroutes en 112 bordjes

11 april 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Ze zijn er druk mee; Jan, Rein Jan en stagiaire Eddie zijn al enkele weken bezig met het plaatsen van nieuwe wandelroutepaaltjes en 112 hulpverleningsmarkeringen.

LO 2 omslag wandelnetwerk.inddOver heel Terschelling ligt vanaf half mei een uitgebreid wandelroutenetwerk waarin ook al onze gekleurde routes zijn opgenomen. Om niet teveel palen in de natuur te hebben staan hebben we ervoor gekozen alle markeringen voor de routes zoveel mogelijk te combineren op één paal. De dikke ‘knooppunt’ palen plaatsen we met behulp van een heimachine achter de trekker. We plaatsen ze ook in de polder, maar daar moest alles met de hand worden ingegraven i.v.m. kabels die langs de paden liggen. Bij het wandelroutenetwerk hoort een boekje met beschrijvingen van de routes.

Terschelling 041Behalve de wandelroutemarkering zijn we ook opzo’n 200 plekken in de natuur 112 bordjes aan het plaatsen. In geval van nood in de natuur bel je 112 en geef je het nummer dat op het bordje staat door aan de alarmcentrale. Het nummer is daar bekend zodat een hulpdienst vlug naar de juiste plek gestuurd kan worden. Hart van Nederland heeft over de 112 markering een leuk item gemaakt:

http://www.hartvannederland.nl/nederland/noord-holland/2013/gps-bordjes-opgehangen-op-terschelling/

reageren

geef een reactie

 • Joeri Staatsbosbeheer
  2 juli 2013 om 13:21

  Beste heer/mevrouw van der Welle,

  Goed om te horen dat de nieuwe wandelroutes bevallen. Ook goed dat u aangeeft dat bepaalde zaken nog niet kloppen, dat is voor ons de beste manier om dit soort zaken op het spoor te komen. Kunt u aangeven welke paal naar een onterechte vervolgroute verwijst?
  Wat betreft de Noordsvaarder is het een keuze die we moeten maken. Het extra bijplaatsen van palen op het strand is niet wenselijk. Wel denk ik dat met het boekje in de hand de goede weg gevonden kan worden.

  Groeten,
  Joeri Lamers

  • G.J.Welle
   2 juli 2013 om 13:48

   beste Joeri

   hoewel ik hier ter plaatse het wandelboekje niet in mijn bezit heb. wil ik wel een poging wagen.
   uitgangspunt de aansluiting op de blauwe route bij Hoornesebos wandelend lans Douwkesplak richting oosterend door het duingebied (route 29 ?) de knooppuntpaal waar deze route (29?) zou moeten eindigen e/o over gaan in een ander nummer verwijst route 29 ook nog door. Dit is volgens mij niet correct.

   wandeling noordvaarder; is gelukt maar dan vanwege het feit dat wij de route kenden en wisten dat boven op het bekimmen duin een mast geplaatst is.
   wij liepen de route dus vanaf de Walvis)

   Ik hoop je hiermee geïnformeerd te hebben.
   vriendelijke groet
   Geert Welle

 • G.J.Welle
  2 juli 2013 om 13:11

  Ben net een week op Terschelling geweest en kennis gemaakt met de nieuwe bewegwijzering.
  Onze complimenten!
  Samen met het boekje een hele aanwinst. Zo kom ik na 13 jaar nog weer op nieuwe weggetjes.
  Vooral leuk om verbidingen met andere (gekleurde) wandel routes te maken en een strandwandeling of te lossen met een wandeling binnenduins om vervolgens weer op de startplek terug te keren.
  Enkele palen vertonen nog wat kinderziektes. Zo verwijst een van de palen naar een vervolgroute, terwijl juist bij deze knoppunt paal een bepaald route eindigt en de wandelaar een nieuw route nummer zou moeten kiezen. Een ander lastig punt zijn de (oude bekende) palen op het strand. Volgens het boekje zouden op deze palen ook de gegevens de gegevens terug te vinden moeten zijn van de (nieuwe)knooppunt palen. Echter bij hoog water zijn de palen op de route Noordvaarder paal 3 niet af te lezen.

 • Joeri Staatsbosbeheer
  16 april 2013 om 08:39

  Beste Piet,

  De dikke palen die nu geplaatst zijn, zijn de knooppuntpalen. Hier komen twee verschillende routes samen. We hebben het dan over de bekende gekleurde routes die al tijden op Terschelling aanwezig zijn (een gekleurd schildje met pijl en wandelaar) en het wandelroutenetwerk (zwarte schildjes met nummer). De gekleurde routes zijn te lopen zonder boekje, voor het wandelroutenetwerk is het nieuwe boekje wel nodig. In dit boekje staat overigens ook een extra beschrijving van de gekleurde routes.

  De wandelroutes zijn nog niet volledig vernieuwd, alleen deze dikke knooppuntpalen zijn geplaatst. Deze en volgende week worden ook de kleinere routepaaltjes van de gekleurde routes vernieuwd. Dit worden vierkante palen met een gekleurde pijl. Daarnaast komt bij de start van de gekleurde routes nog een routekaart met daarop een voorbeeld van het paaltje. We zijn er dus nog even mee bezig 🙂

  Groeten,

  Joeri

 • Rian vd Mast
  14 april 2013 om 00:47

  Ik was van 5 tot 12 April op vakantie op Terschelling. Het viel mij op de dat de markering van de wandelroutes heel slecht zijn. Ik was meer een speurtocht waar de paaltjes staan. Ik vraag mij ook af of die palen ook weg gaan?

  • Joeri Staatsbosbeheer
   16 april 2013 om 08:42

   Hoi Rian,

   Alle wandelroutepaaltjes worden vervangen door vierkante paaltjes met daarop een gekleurd schildje en pijl. Daar zijn we nu en de komende weken nog mee bezig. Begin mei moet alles gereed zijn.

   Groeten,

   Joeri

 • Piet Lammerts
  12 april 2013 om 21:48

  Ik heb de nieuwe wandelroutepalen gezien en vond ze erg verwarrend, veel informatie op één paal. Is het de bedoeling dat het boekje met beschrijvingen hierbij gebruikt moet worden?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog