www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Aan de slag op de Groede

23 april 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

8 mei is het weer zover, dan laten 9 Terschellinger boeren zo’n 150 koeien los op de Groede, een stuk van de Boschplaat. Een soort modern Oerol waarbij de dieren vroeger los in de duinen mochten lopen. Voor het zover is staat ons nog heel wat werk te doen. Bij inspectie van het hekwerk dat de koeien op de Groede moet houden, bleek dat langs de slenken in het gebied de palen helemaal afgebroken waren. In eerste instantie stonden Rein Jan, Hessel en Eddie voor een raadsel hoe dat toch kon, de palen waren helemaal niet slecht en ze zijn ook niet uitgespoeld. De enige logische verklaring blijkt ijs. Waarschijnlijk is het ijs dat begin maart op het wad lag onder invloed van de wind gaan kruien. Hierbij komen enorme krachten vrij, zo sterk dat ze 10 tot 15 cm. dikke palen kunnen doen afknappen als luciferhoutjes. Daardoor zijn Eddie, Max en Rein Jan vorige week en deze week druk in de weer om het hekwerk weer helemaal in orde te maken zodat de koeien er weer kunnen lopen. Jaarlijks vervangen we sowieso een oud stuk omdat alles in één keer teveel tijd zou kosten, we hebben het namelijk wel over 10 kilometer hekwerk!

De koeien die op de Groede worden ingeschaard zijn voor het grootste deel jonge dieren die nog geen melk leveren. Voor de boeren zijn deze kwelderweides in de zomer en het najaar een welkome aanvulling op hun graslanden in de polder. In de winter snijdt het mes aan twee kanten. In de winter heeft het ook voordelen dat de dieren daar hebben gegraasd. Door de begrazing bestaat het begraasde deel van de Groede namelijk  vooral uit kort gras; reuze interessant voor de duizenden ganzen die hier in de winter vertoeven en anders met z’n allen alleen in de polder op de graslanden van de boeren zouden gaan zitten.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog